Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Opava obnoví funkci romského poradce

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Opavský magistrát po roční přestávce obnoví funkci romského poradce. Vhodný kandidát by měl vzejít z výběrového řízení a nastoupit do práce k 1. březnu. Vedení radnice si od něj slibuje především zjednodušení a zlepšení komunikace mezi úřady a Romy ve městě. ČTK to dnes řekl mluvčí opavského magistrátu Milan Freiberg.

“Pozici romského poradce vnímám jako velmi důležitou. To, že minulé vedení dopustilo její zrušení, považuji za obrovskou chybu. Romský poradce má kromě jiného pomáhat v překonávání dlouhodobě budované nedůvěry mezi úřadem a romskou komunitou,” uvedla v tiskovém prohlášení náměstkyně primátora Pavla Brady (SOS).

Podle Freiberga radnice v nejbližších dnech vyhlásí výběrové řízení. Hlavním kritériem pro zájemce bude především schopnost komunikovat s romskou menšinou. “Poradce bude kromě jiného zpracovávat analýzy na úseku zaměstnanosti, vzdělání, sociální situace, bydlení, zdravotní péče a jiných aspektů v romských komunitách,” řekl mluvčí.

Dodal, že bude předkládat i návrhy konkrétních opatření, která usnadní začlenění Romů a jejich komunit do většinové společnosti. “Důležitým úkolem bude i zajištění komunikace mezi jednotlivými Romy, romskými rodinami, orgány samosprávy a jinými institucemi,” vysvětlil.

Původně funkce v Opavě vznikla v roce 2002 na odboru školství. Později poradce spadal pod odbor sociálních věcí. Loni v únoru funkci tehdejší vedení radnice zrušilo a práci převzal terénní pracovník. Od letošního 10. ledna je pozice romského poradce znovu zařazena mezi kmenové zaměstnance magistrátu.

Romští poradci nyní působí v šesti městech moravskoslezského kraje. Opavy bude sedmým. Jsou například v Ostravě, Havířově či Frýdku-Místku. Několik let působí i v Bruntále, kde tuto funkci zastává zakladatel občanského sdružení Liga Jozef Baláž. V Bruntále díky němu už několik let Romové pomáhají například s odklízením sněhu, opravou chodníků a nyní se podílejí i na stavebních pracích.

V budoucnu by lidé s podobnou náplní práce měli působit na všech radnicích. Počítá s tím koncepce romské integrace do roku 2013, kterou připravil bývalý ministr Michael Kocáb a vláda ji přijala v prosinci 2009. Dokument ukládá úkoly k plnění jednotlivým ministerstvům; obsahuje i doporučení pro města a obce. Počítá se zřízením funkcí romských poradců na radnicích od roku 2013; podle koncepce by na ně v té době měl pamatovat i státní rozpočet.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon