Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Ostravský soud bude v Českém Těšíně řešit kupčení s hlasy voličů

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Přímo v Českém Těšíně bude od pondělí 15. listopadu senát ostravského krajského soudu řešit stížnost proti regulérnosti nedávných komunálních voleb. Tu podalo několik tamních stran kvůli údajnému kupčení s hlasy voličů. Jak pro ČTK uvedla mluvčí soudu Barbara Plchotová, bude senát svědky z ekonomických důvodů vyslýchat přímo ve městě.

Stížnost na průběh komunálních voleb v Českém Těšíně na Karvinsku podaly společně čtyři politické subjekty – Hnutí pro Těšín, Strana zelených, Nestraníci a TOP 09. Ve městě podle nich probíhalo kupování hlasů voličů. Zástupci radnice již dříve upozornili na to, že za skupováním hlasů stojí strana SOS pro Český Těšín, kterou vedl jako lídr Marian Kuś. Jak ČTK informoval společný státní zástupce žalobců Marek Ježek, požadují strany opakování voleb. “Chceme, aby se soud konečně vyjádřil, jestli je masivní uplácení voličů v průběhu hlasování v souladu se zákonem nebo principy vyšší právní síly. Podle mě to popírá smysl a podstatu voleb,” prohásil.

Mluvčí českotěšínské radnice Dorota Havlíková již dříve řekla, že měli signály o ovlivňování voleb už před jejich zahájením. V průběhu voleb pak údajně auta svážela do volebních místností převážně Romy a bezdomovce, kteří se do té doby voleb účastnili sporadicky. Těm prý byl za jejich volbu vyplacen honorář ve výši 500 korun. Za skupováním hlasů podle Havlíkové stála také SOS pro Český Těšín. Ta skončila ve volbách za ČSSD na druhém místě s 19 procenty hlasů a získala ve 27členném zastupitelstvu šest mandátů. Kuś obvinění odmítl a s opakováním voleb souhlasil.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon