Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Komentáře

Patrik Banga: Vlastní romský stát je fantasmagorie

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Tak prý chceme vlastní konzulát, dokonce s vlastním rozpočtem. Chceme jím nahradit Agenturu, která nedělá nic pro Romy. Fuj, ošklivá, ošklivá agentura.

Celkem vtipná záležitost, pokud by ovšem nebyla myšlena zcela vážně. Autorem této geniální myšlenky je můj oblíbenec pan Tancoš z Nového Boru, který tímto návrhem patrně inovuje svůj návrh vlastního státu s ministerstvy, který stejně geniálně odpřednášel na jedné tiskové konferenci v Mostě. Už tehdy ale nebyl schopný odpovědět na tak banální otázky, jako například „čemu by se měli ministři romského státu věnovat“.

Pan Tancoš zašel ještě dál a chce zakládat další, v pořadí již třetí politickou stranu. Tu druhou si založil hned po tom, co byl vyloučen v roce 1991 z ROI. Obě „strany“ byly státem rozpuštěny. To však Tancošovi nebrání v tom, aby se pokusil prorazit na politickém poli znovu, do třetice všeho dobrého, chce se mi říct.

Tancoš je radikál. Za všechno vlastně můžou gádžové… starosta je rasista, Agentura taky nic nedělá a Roma tu budou dělat lépe. Fajn, možná ano. Mohl by začít tím, že si srovná svého zeťáka, který je jedním z mačetových bojovníků a v podstatě celý problém zavinil. Potom by třeba mohl srovnat novoborské pubescenty, kteří čas od času někoho zmlátí. A až tohle všechno udělá, může přijít s tím, že se snaží zapojit a chce pomoci. Zatím jen v médiích vykřikuje něco o diskriminaci.

Do té doby na něj pořád koukám stejně.

Jako na blázna, který bohužel dostal možnost promluvit do médií a udělal z cigánů zase jednou trotly, nad kterými se baví celá republika. Jedou to všichni… iDNES.cz, lidovky, parlamentní listy dokonce udělaly anketu. Stěžujeme si na rasismus a přitom blázni jako je Tancoš přímo dávají gádžům prostor k tomu, aby si na nás mohli ukazovat.

Tancoš se totiž prezentuje jako romský předák. Patrně zvolen ve volbách, nebo členy jeho sdružení (čti bratr, žena, švagr… ). Můj předák ale rozhodně není. Má stejnou možnost jako já prezentovat nahlas svoje názory, ale toho předáka ať si nechá pro ty, kteří ho „volili“.

Dokud za nás budou mluvit lidé jako je Tancoš, nebudeme nikdy pro města partnery. Jak může být partnerem někdo, kdo vybydlí celý dům, xxx let nezaplatí ani korunu na nájmu a nakonec obviní z rasismu město, které „dům“ prodalo soukromému majiteli? Jak může být Tancoš partnerem, když o jeho kriminální minulosti štěbetají i vrabci na střeše radnice?

A když všichni tohle vědí, tak proč proboha ten starý blázen dostává prostor v médiích?

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon