Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Po roce je tu opět Gypsy celebration!

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Již tento víkend se po roce na hrad Svojanov u Poličky vrací romský festival Gypsy celebration nabízející kromě obligátní muziky rovněž filmové projekce, přednášky a workshopy. Třídenní akci organizuje občanské sdružení Miret v čele s Idou Kelarovou.


SOUTĚŽ O VSTUPENKY

ZDE

Kvalitní program a čarovná atmosféra umocněná světlem stovek svíček rozmístěných po celém hradním komplexu činí z festivalu nezapomenutelný zážitek, který sem každoročně láká víc a víc lidí. Potvrzují to slova Kateřiny Kelarové z Miret, o.s.: “Prvního ročníku se v roce 2000 zúčastnilo padesát diváků, loni jich každý večer přišlo tisíc. Tři dny tak nejen romské, ale v hojném počtu i gadžovské publikum vytvářelo pomyslný most a hledalo k sobě cestu.”

Zahájení 7. ročníku bude v režii mladých romských talentů. V pátek vystoupí například skupina Le Čhavendar a taneční soubor Cikne čhave. Po dětské exhibici přijdou na řadu kapely Kale, Gitans, Ida Kelarová s Romano Rat či maďarští Váradi Roma Café. V sobotu večer se představí současná romská hudba, mezi jinými Terne čhave a Titi Winterstein Ensemble z Německa. Nedělní večer se ponese v duchu tradiční romské muziky. Přijedou Čilágos, Kaľi Čercheň a mnoho dalších.

Sobotní den pak bude patřit těm, již chtějí z festivalu odejít obohaceni o nové informace či dovednosti. V nabídce jsou workshopy romských tanců, písní a zkrátka nepřijdou ani ti nejmenší. Oddech od pohybu zajistí Jiří Daniel přednáškou na téma “Romové napříč Evropou” a projekce dokumentu Ivana Pokorného “Ghetto No.1” nejen o mosteckém sídlišti Chanov.

Celý festival proběhne za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, odboru kultury Pardubického kraje, města Polička a nadace Arbor vitae. Na realizaci celého projektu se podílí občanské sdružení MIRET, profesionální sbor amatérských zpěváků Apsora, 50 dobrovolníků, přes 500 účinkujících a samozřejmě všichni ti, kteří na hrad zavítají a podpoří svou účastní tradici celého projektu.

Vstupné pro děti do 12 let – 50 Kč/den, pro občané ZTP a ZTPP – 100 Kč/den. Festivalové večery 200 Kč/večer (18:00-02:00). Celodenní program (workshopy atd.) včetně hudebního festivalového večera 500 Kč/celý den (10:00 – 02:00).

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon