Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Podzimní vábení z romského muzea

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Brněnské Muzeum romské kultury připravilo v rámci přednáškového cyklu Kdo jsou Romové? několik zajímavých pořadů, jimiž si lze zpestřit ponuré podzimní podvečery.


16. října bude od 18 hodin promítnuta klasika českého filmu Perličky na dně. Svérázné povídky Bohumila Hrabala posloužily v roce 1965 pětici renomovaných režisérů, kteří tak dali filmovou tvář instalatérovi zamilovanému do romské dívky, nahlédli do životů nadšenců automobilových závodů či zavítali do pražské libeňské hospody. Promítání filmu uvede Františka Dvorská, studentka filmové vědy a romistiky.


Do šedesátých let se návštěvníci muzea znovu vrátí 20. listopadu, kdy zde od 18 hodin proběhne přednáška na téma Problematika vývoje romského obyvatelstva českých zemí v 60. letech 20. století. „Zlatá šedesátá? Na jedné straně byli Romové zrovnoprávněni a došlo ke zlepšení jejich materiální situace, na straně druhé však byly zpřetrhány tradiční vazby a normy. Až v roce 1968 přinesla demokratizace poměrů založení první romské organizace, Svazu Cikánů-Romů a s ní poprvé v historii pro Romy přišla i možnost vyjádřit se k politice státu vůči nim a také možnost většího národního a kulturního rozvoje, který se projevil v mnoha oblastech,“ uvádí se v průvodním materiálu. Přednášku povede vedoucí katedry historie Filozofi cké fakulty Ostravské univerzity v Ostravě Nina Pavelčíková. Po přednášce bude následovat křest ročenky Muzea romské kultury – Bulletinu XV/2006 – doprovázený projekcí ukázek z akcí a výzkumných cest v roce 2006.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon