Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Poobědvat a spřátelit se. Projekt Rodina odvedle i letos usadí ke stolu české rodiny s rodinami cizinců

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Již sedm let probíhá z popudu organizace Slovo 21 neformální setkání padesáti českých rodin a stejného počtu rodin cizinců pod lakonickým názvem Rodina odvedle. Díky tomu spolu v jeden čas na různých místech ČR zasedlo ke společnému nedělnímu obědu již téměř devět set rodin. Zájemci o nevšední, nejen gurmánský zážitek, se stále mohou hlásit.

Letošní setkání se uskuteční o první adventní neděli 27. 11. 2011 ve 13 hodin ve všech krajích České republiky. Během návštěvy je kromě hlavních aktérů, tedy členů obou rodin, přítomen také asistent ze sdružení Slovo 21. Ten členy obou rodin před setkáním zkontaktuje a podá jim informace o druhé rodině, s níž stráví nedělní oběd.

Většina rodin se do projektu přihlašuje sama, zpravidla prostřednictvím on-line přihlášky umístěné na webových stránkách www.slovo21.cz. Následně jsou vybírány podle kritérií, které mají zajistit co nejvíce společných znaků jednotlivých členů rodin.

„Snažíme se, aby obě rodiny nalezly během oběda společná témata k rozhovoru. Zohledňujeme proto při výběru například věk členů rodin, profesi, zaměstnání, počet a věk dětí a samozřejmě místo bydliště. Nedělní oběd v rámci projektu Rodina Odvedle 2011 totiž nemá být prvním a zároveň posledním setkáním obou rodin. Máme informace, že se některé rodiny, které se do projektu v minulých letech zapojily, stýkají u sebe doma dodnes,“ vysvětluje koordinátorka projektu Bulgan Otgonsuren Rico.

Každá rodina se do projektu může zapojit pouze jednou. Zastoupení států, které se do „Rodinek“ během předchozích sedmi let zapojily, je různorodé. „Každoročně zapojujeme rodiny pocházející z Vietnamu, Mongolska, států z bývalého Sovětského svazu. Zapojili se ale také Afghánci, Maročané, Angolané a Egypťané, kteří našli v České republice svůj nový domov. Někdy mají české rodiny dokonce přání setkat se s rodinou z té či oné konkrétní země, vždy se pro to snažíme udělat maximum,“ říká Bulgan Otgonsuren Rico.

Slovo 21 připravuje mutaci projektu také v šesti zemích Evropské unie. Setkání rodin v rámci mezinárodního projektu Next Door Family EU by se měla uskutečnit už příští rok.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon