Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Poslanec VV Chaloupka se xenofobně vyjadřoval na účet Romů, Kohout podává trestní oznámení

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Parlamentní listy včera přinesly rozhovor s poslancem Věcí veřejných Ottou Chaloupkou, který již v minulosti vstoupil do podvědomí veřejnosti svými slovními útoky na účet Romů. Ne jinak tomu je ani ve včerejším rozhovoru, ve kterém vyjádřil celou plejádu xenofobních a generalizujících výroků.

Chaloupka v úvodu označil většinu Romů za problémové lidi, kteří jsou pro společnost přítěží. Nepřinášejí podle něj žádný užitek, naopak do nich stát investuje hodně finančních prostředků. „Problematické je, že stojí hodně peněz, a nic nepřináší, a tak je to u nich po generace a není u nich žádná snaha na tom něco změnit. Stojí nás stovky milionů korun, a co se nám dostává zpátky? Fyzické ataky, krádeže, loupeže a podobně,“ uvádí v rozhovoru Chaloupka.

V rozhovoru si dále Chaloupka stěžuje na ochránce lidských práv, které označuje za pseudohumanisty a ty, kteří řešení nejrůznějších problémů brání. Naopak prý chápe snahy zmocněnkyně pro lidská práva, která plánuje zrušit praktické školy, aby tak děti chodily do škol základních. Přesto ale v takových snahách nevidí příliš úspěchu: „Bude to problém, protože jsou známé případy, kdy děti ze slušných rodin mají s těmito dětmi z nepřizpůsobivých rodin problémy, protože oni jsou opravdu nepřizpůsobiví. Já chápu tu snahu něco s tím udělat a snažit se je začlenit, převychovat jednu generaci těchto nepřizpůsobivých a dát jim všechny podmínky, aby se mohli stát slušnými lidmi, kteří nejsou na obtíž, a nikdo jimi nemusel opovrhovat. Ale kolik let už to trvá, že se je snažíme nějakým způsobem začlenit a ono to nemá žádný efekt?“

V závěru rozhovoru se poslanec vyjadřoval také k nedávnému konfliktu v Tanvaldu, při kterém byl zastřelen jeden romský mladík. Toho jednoznačně označuje za agresora v celém konfliktu, nepřipouští prostor pro polemiku. Reakce střelce mu přijde optimální: „Jestli mě přepadne třináctiletý Cigán s dýkou v ruce, tak já mám právo mu třeba ustřelit hlavu.“

Na Chaloupkovy výroky překvapivě, a očividně alibisticky, zareagoval známý organizátor protiromských demonstrací ve Varnsdorfu, podvodník Lukáš Kohout. Ten se na Chaloupku pro jeho xenofobní výroky rozhodl podat trestní oznámení pro podezření z trestného činu hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob. Jeho znění již včera večer uveřejnil taktéž na stránkách Parlamentních listů.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon