Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Komentáře

Potíže s bratrem Čunkem

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Vyšla další zpráva o tom, že Česká republika bude mít v příštím roce velký problém s čerpáním peněz z Evropské unie. Může za to neschopnost ministerstva pro místní rozvoj, které vede lidovec Jiří Čunek. Bratr Jiří se sice neustále vymlouvá na pomalé rozhodování Evropské komise, je však jasné, že zásadní odpovědnost padá na jeho hlavu.

Na nepřipravenost Česka k čerpání financí upozorňovali mnozí již v době, kdy se ministr místo práce věnoval vymýšlení báchorek o původu záhadných peněz na svém účtu. Oněch 90 miliard na rok 2008, o které vinou ministra možná přijdeme, je opravdu celkem slušný balík. Dana Kuchtová projevila v podobné situaci dost odvahy přiznat, že agendu nezvládá a včas a se ctí rezignovala, i když v jejím případě nešlo o tak velké potíže. Zelení opět vyslali společnosti signál, že jsou nadějí pro budoucnost české politické scény. Ministr Čunek je naopak od počátku své kariéry ztělesněním neschopnosti, netransparentnosti a hulvátství, které v našich politických kruzích stále kvete a podobný krok od něj asi těžko můžeme očekávat.

Ovšem i kolem podezřelých pěti set tisíc na soukromém účtu ministra se zase něco pohnulo. V létě bylo na poslední chvíli rozhodnuto, že vyšetřování podezření z korupce Jiřího Čunka, které vedl vyšetřovatel Šošovička a žalobce Obst a kteří se chystali podat žalobu, je vedeno nespravedlivě. Případ jim byl zásahem nejvyšší státní zástupkyně odebrán a předán do Jihlavy Arifu Salichovovi. Ten záhy prohlásil, že tak tendenčně a jednostranně vedenou kauzu ještě neviděl a celé vyšetřování smetl pod stůl. Na tváři ministra se opět mohl objevit úsměv, kdyby však nemlely ony pomyslné boží mlýny. Teď totiž inspektoři ministerstva vnitra vydali zprávu o prošetřování postupu Milana Šošovičky, ze které vyplývá, že detektiv se nedopustil trestného činu a nařčení o manipulaci jsou tudíž lichá. Renáta Vesecká i Arif Salichov by tedy měli mít co vysvětlovat, protože se stále více potvrzuje domněnka, že korupční případ Čunek byl „vyřešen“ na politickou objednávku.

Ale zpět k penězům z Evropské unie. Pokud neschopnost ministerstva skutečně povede k tomu, že peníze z EU na rok 2008 do České republiky nepotečou, znamená to přímé ohrožení sociálních, vzdělávacích, kulturních, ekologických, podnikatelských a dalších programů, které již několik let prospívají naší společnosti a na kterých je mnoho organizací, obcí a úřadů přímo závislých. Negativní vliv bratra Čunka na tuto společnost se tak projeví v celé své kráse na nás všech.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon