Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Pravda.sk: Maďarský nacionalismus vyrostl do obludných rozměrů

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Necelé tři týdny před volbami vypadá maďarská politická scéna neuvěřitelně drsně. Tvrdí nacionalisté z pravicové strany Fidesz a tvrdí extremisté z Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik) pokrývají téměř 80 procent maďarské politiky, napsal dnes v komentáři zpravodajský web Pravda.sk. Maďarský nacionalismus podle komentáře vyrostl do obludných rozměrů.

Fidesz Viktora Orbána se podle serveru potýká s “kuriózním” problémem, protože zaznamenal pokles podpory na 57 procent. Předvolební průzkum jim ještě nedávno připisoval více než 60procentní podporu. Jobbik by se podle sondáže mezi voliči mohl stát s 18 procenty hlasů druhou nejsilnější stranou.

Ať již maďarské volby nakonec dopadnou jakkoli, stane se “maďarský problém” jedním z dominantních témat slovenské kampaně před červnovými volbami. A tentokrát celkem oprávněně, domnívá se server Pravda.sk. Maďarská politika vypadá nebezpečně pro sousední země, pro střední Evropu a možná i pro Evropskou unii. Podpora Jobbiku by měla sloužit jako varování, protože její podpora mezi voliči je o třetinu vyšší, než jaké se těší lídr slovenské opozice – Slovenská demokratická a křesťanská unie-Demokratická strana.

Maďarští radikálové prolomili tabu, když otevřeně označili za své cíle revizi Trianonské smlouvy z roku 1920, která určila hranice Maďarska jakožto nástupce Uherska po rozpadu habsburské monarchie, rozšíření maďarských hranic, sebeurčení zahraničních Maďarů, referenda a budování silné armády, vypočítal server.

Orbánův Fidesz má podobné politické cíle, které ale skrývá za kultivovanější politiku. Pokud se po Maďarsku prosadí konzervativní národní síly také v Rakousku a Německu, mohl by Orbán podle Pravda.sk získat pro své záměry silné spojence.

Dalším nepříjemným problémem bude záměr strany Fidesz prosadit po volbách státní občanství pro všechny menšinové Maďary v zahraničí. Později lze také očekávat napadení takzvaných Benešových dekretů u Evropského soudního dvora nebo přetvoření Fóra poslanců Karpatské kotliny, které sdružuje zástupce maďarské menšiny ze sousedních zemí, na komoru maďarského parlamentu.

Je jen otázka času, kdy bude slovenská politika opět pod soustavným tlakem Maďarska. A poměry sil nemusí být vůbec vyrovnané, protože maďarské národní strany úspěšně mobilizují síly, zatímco slovenské jen sílu a oddanost národním myšlenkám předstírají, uzavřel server.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon