Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Právě vyšla antologie romských autorů

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Na knižních pultech se před krátkým časem objevila čtyřsetstránková kniha s názvem Čalo voďi/Sytá duše. Než oko kolemjdoucího sklouzne k podtitulu prozrazujícímu, že se jedná o soubor prozaických textů romských autorů, zůstane na vteřinu na pochybách. Že by kuchařka? Okraje knihy totiž vtipně zdobí malůvky různých jídel, tu krajíc chleba, tu paprika, tu pečené kuřátko. Přesto tvůrci knihy nejsou zas tak daleko od pravdy.

Totiž dle romského přísloví je hladové srdce horší než hladová střeva. Čalo voďi/Sytá duše tedy nasytí zejména čtenářovu duši, doufejme, že nejen u příznivců romské literatury.
Kniha přináší průřez literární tvorbou romských prozaických autorů od samých počátků romské literatury v Československu až po současnost. Prostor v ní dostalo na padesát povídek dvou desítek autorů. „Čalo voďi je sestavena na základě excerpce romských časopisů (vycházejících v rozmezí let 1969-1972; 1990-2006), knižních titulů (1979-2006) a písemné pozůstalosti Mileny Hübschmannové. Některé práce pro účel antologie poskytli přímo samotní autoři,“ představuje knihu Muzeum romské kultury.
Na veřejnost se tak dostává dvacítka povídek, jejichž čtení nejen že může být pro mnohé novým a překvapivým literárním zážitkem, ale díky romsko-české verzi také důkazem toho, že
mateřský jazyk Romů je něčím víc než zanikajícím dorozumívacím kódem pochybných živlů – tak jak se v nedávné době tradovalo a dodnes se tak část společnosti domnívá.
Antologie bude pražskému publiku představena 11. 3. 2008 v Baru Krásné ztráty, v Brně se pak křest uskuteční 31. 3. 2008 v prostorách knihkupectví Spolek. Knihu vydalo Muzeum romské kultury za podpory Ministerstva školství ČR. K vydání ji připravily Jana Kramářová a Helena Sadílková. Kniha navazuje na stejnojmennou výstavu o romské literatuře, která byla v brněnském muzeu k vidění v roce 2006.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon