Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Předák NPD doznal, že mu neonacistický vrah dělal řidiče

13. března 2012
Čtení na 2 minuty

Jeden z pachatelů série neonacistických vražd přistěhovalců v Německu Uwe Mundlos byl řidičem místopředsedy krajně pravicové Národnědemokratické strany Německa (NPD) Franka Schwerdta. V reportážním pořadu veřejnoprávní televize ARD to přiznal sám Schwerdt, který se prý dostal do kontaktu i s dalším členem a podporovatelem extremistické skupiny Národněsocialistické podzemí (NSU), jež měla v letech 2000 až 2007 na svědomí životy nejméně deseti lidí.

Schwerdt uvedl, že pro něj Mundlos na konci 90. let “minimálně jednou dělal řidiče”. Ve stejné době byl politik spatřen na neonacistické demonstraci v Erfurtu ve společnosti Beate Zschäpeové. Ta krátce poté spolu s Mundlosem a Uwem Böhnhardtem založila NSU. Tři týdny po jejich přechodu do podzemí se na Schwerdta obrátil se žádostí o podporu pro extremistickou buňku André K., který je podezřelý z napomáhání pachatelům vražd. Předák NPD však jeho žádost údajně odmítl.

Vyjádření Schwerdta podle německých médií dokazuje mnohem větší provázanost NPD s NSU, než o jaké se dosud vědělo. Už krátce po loňském odhalení pachatelů vražedné série se v Německu znovu začalo diskutovat o zákazu krajně pravicové strany, která je nejsilněji zakotvena ve spolkových zemích bývalé komunistické NDR, kde už pronikla i do dvou zemských parlamentů. První pokus německé vlády o zákaz NPD zamítl v roce 2003 ústavní soud.

Německá policie dnes provedla rozsáhlou razii proti neonacistům ve čtyřech spolkových zemích. Podle sdělení státního zastupitelství v Koblenci prohledala i jedno z ústředí pravicových radikálů na západě Německa, takzvaný hnědý dům v porýnském městě Bad Neuenahr-Ahrweiler. Akce byla zaměřena proti 33 osobám, na 24 z nich vydal soud zatykač. S kauzou NSU tato razie ale údajně nesouvisí.

Členové NSU zabili nejméně devět přistěhovalců a jednu policistku. Kromě toho mají dle všeho na svědomí dva bombové útoky v tureckých čtvrtích Kolína nad Rýnem v letech 2001 a 2004 s více než dvěma desítkami zraněných a minimálně 14 přepadení bank. K činům se přihlásili ve videonahrávce, kterou objevili vyšetřovatelé loni na podzim po rozkrytí skupiny. Mundlos a Böhnhardt tehdy před zatčením spáchali sebevraždu, Zschäpeové skončila ve vazbě, kde sedí i dalších pět údajných kompliců neonacistického tria, včetně Andrého K. a bývalého funkcionáře NPD Ralfa Wohllebena.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon