Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Přerovští městští strážníci preventivně posílí hlídky v sociálně vyloučených lokalitách

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Přerovská radnice se rozhodla kvuli „sociálnímu napětí“ v zemi preventivně posílit dohled strážníků v romských lokalitách ve městě. Zaměří se na pět vytipovaných nejrizikovějších ulic v okolí vlakového nádraží. Ty má celou dobu střežit jedna policejní hlídka, bude-li to možné, tak po celou dobu své dvanáctihodinové služby. Pokud se toto opatření osvědčí, zvažuje vedení města do budoucna zvýšit počet městkých strážníků. V ulicích se jich pohybuje dohromady kolem třech desítek.

Šéf městské policie Omar Teriaki vysvětluje tento krok především jako preventivní. Město tak reaguje na současnou napjatou situaci v zemi. “V těchto oblastech byly vždy nějaké problémy, ale nejsou jiné než před dvěma nebo třemi lety. Někteří však z nás i z jiných obdobných měst dělají další doutnající Šluknovsko, i když ta situace je úplně rozdílná. Je to vyloženě prevence, aby bylo vnímáno, že je tady nějaká bezpečnostní složka a aby trochu to napětí povolilo,” řekl dnes ČTK Teriaki.

V Přerově žije téměř 46.000 obyvatel, podle odhadu až desetinu z celkového počtu tvoří Romové. V tomto městě žije nezanedbatelná část tzv. olašských Romů. Podle informací Agentury pro sociální začleňování žijí v pěti lokalitách – ve Škodově, Kojetínské, Husově, Tovačovské a v Denisově ulici. Podle odborníků se tamní problémy odvíjejí především od nízké zaměstnanosti, nízkého vzdělání a problémů s bydlením. Svůj podíl na tom má i sestěhování menšin do lokalit.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon