Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Při rizikových fotbalových zápasech či pochodech neonacistů bude nasazována pořádková jednotka policie

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Pořádková jednotka moravskoslezské policie funguje od začátku roku na nových principech. Hlavní novinkou je, že do jednotky zařazení policisté už nevykonávají jinou činnost. Dosud působili na jednotlivých obvodních odděleních a někdy bylo jejich svolávání komplikované. Nyní je připraveno do akce nonstop minimálně 40 speciálně vycvičených policistů. ČTK to dnes řekl jejich velitel Robert Kuhn.

“Celkem má nově zřízená Speciální pořádková jednotka 170 policistů. Ti se střídají na směnách. Vždy 40 policistů slouží čtyřiadvacet hodin. Zbývající členové jednotky jsou doma v pohotovosti. Povoláni můžou být kdykoliv,” vysvětlil Kuhn způsob fungování. Dodal, že dosud byla praxe úplně jiná a policisté běžně vykonávali jinou činnost a s jednotkou vyjížděli jen v případě potřeby.

Jednotka v Moravskoslezském kraji je teprve třetí v republice, která má výhradně speciálně vyčleněné policisty. “Dosud takto fungovala jen v Praze a v Brně. Kromě Ostravy jsme usilovali o její zřízení i v Ústí nad Labem. Tam se to ale dosud z ekonomických důvodů nepodařilo,” řekl náměstek policejního prezidenta Jiří Novák. Dodal, že hlavní výhodnou nového uspořádání jednotky je operativní nasazení policistů na potřebná místa, aniž by byla někde jinde naopak bezpečnost oslabena.

Využití jednotky bude i nadále stejné. S jejím nasazením vedení policie počítá především při rizikových fotbalových zápasech či pochodech neonacistů a pravicových radikálů. Navíc se do akce dostanou i během rozsáhlých pátracích akcích. “Zasahovat budeme i nadále při mimořádných událostech jako bylo například železniční neštěstí ve Studénce na Novojičínsku či povodně v letech 2009 a 2010,” doplnil Kuhn.

Jednotka je složena z policistů, kteří prošli náročným výběrem. Jsou mezi nimi dosavadní členové pořádkové jednotky i úplní nováčci. “Jsou speciálně vyškoleni. Jsou na ně kladeny vyšší nároky,” řekl ředitel moravskoslezské policie Tomáš Tuhý. Dodal, že na místa, která policisté opustili, nebude muset policie nikdo přijmout. Část nových policistů je z řad cizinecké policie. “Jinde jsme přeskupili rozložení sil. Nikde nám policisté chybět nebudou,” vysvětlil.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon