Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Program Rozlety nabízí pomoc se vzděláváním

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Rok od roku se zvyšuje počet maturantů i počet lidí přijatých k vysokoškolskému studiu. (Letos maturuje cca 96 000 studentů oproti loňským 93 000). Zájem o studium roste, stejně jako je přikládán větší význam výběru střední školy. Snížil se počet maturantů z nástavbového studia – více žáků se hlásí rovnou na střední školy s maturitou.
Domnívám se, že výběr střední školy není pro žáky základních škol a jejich rodiče jednoduchým rozhodnutím.
Mezi uchazeči o studium je řada žáků pocházejících ze znevýhodňujícího prostředí, které se stává bariérou v jejich cestě za vzděláním. Těmto dětem nabízí pomoc projekt Rozlety. Děti z projektu spojuje znevýhodnění při vzdělávání, jako je jazyková bariéra, nedostatečné vzdělání rodičů, absence jednoho nebo obou rodičů, rodinné problémy, špatná sociální situace.
Pracujeme s Romy, cizinci a dětmi se sociálním znevýhodněním, které mají potenciál úspěšně studovat a dokončit střední školu. Zaměřujeme se na podporu žáků při přechodu ze základních škol na střední školy. V Rozletech pracujeme s dětmi ze 7. – 9. tříd základních škol, pomáháme jim se zvládnutím probírané látky ve škole, s výběrem střední školy, s přípravou na přijímací zkoušky a hlavně s přechodem na střední školy, který je pro většinu z nich náročný. Nabízíme výuku češtiny, matematiky a angličtiny, vyrovnávací kurz češtiny pro cizince, přípravný kurz k přijímacím zkouškám na střední školy i individuální péči dobrovolníků, kteří dětem pomáhají s konkrétními problémy. Uvědomujeme si, že formální výuka není prostředím, kde mohou vznikat silnější vazby mezi dětmi, a tak je součástí Rozletů Klub Hnízdo. Cílem klubu je ukázat dětem, že mohou svůj volný čas trávit smysluplně a že mohou mít silné společné zážitky. Děti neopouštíme ani poté, co se na střední školy dostanou, je tu pro ně nadále Klub Hnízdo a pomoc dobrovolníků.
Do projektu se během osmi let zapojilo kolem pěti set dětí a většina z nich se na střední školu dostala. Studentka Nicole Studyová je v projektu zapojená již třetím rokem. Docházku začala v osmém ročníku ZŠ, kdy navštěvovala výuku češtiny a matematiky, pokračovala v devátém ročníku, kdy navíc navštěvovala individuální doučování angličtiny a přípravu k přijímacím zkouškám z češtiny a matematiky. V současné době studuje první ročník střední školy International School of Prague. I další děti z Rozletů se nejčastěji se hlásí na střední školy s maturitou nebo střední odborná učiliště, výjimečně na gymnázium. Letos z Rozletů vychází 15 deváťáků (z toho jsou tři děti romské), většina dětí půjde na střední školy s maturitou (průmyslové školy, obchodní akademie – čtyři děti, dopravní škola, hotelová, pedagogická a sociální škola), jeden žák půjde studovat učební obor automechanik.
Rozlety přispívají k řešení závažného problému, jakým je vyloučení sociálně či kulturně odlišných obyvatel žijících na území ČR. Důsledkem nízké kvalifi kace a nedostatečného vzdělání se sociální vyloučení těchto osob nadále prohlubuje, a směřuje tak i mladší generaci k obdobnému způsobu života. Cestou ke zvýšení šancí na získání kvalifi kace je podpora v oblasti vzdělávání. Více na www.novaskola.org, e-mail: novaskola@novaskola.org

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon