Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Putování s obrazy maďarské umělkyně Jolan Oláh

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Maďarské kulturní středisko zahájí ve středu 19.9. v 17 hodin výstavu životního díla maďarské malířky Jolan Oláh. Obrazy plné pastelových barev nejrůznějších odstínů se nevěnují výhradně romské tematice, cit pro práci s barevným spektrem a mnohé motivy však o autorčině romském původu mnohé napovídají. Součástí vernisáže bude projekce dokumentárního filmu o Jolan Oláh.

„Výstava životního díla Jolany Oláhové, která nyní putuje s přibližně třiceti obrazy po střední Evropě, si klade za cíl probudit zájem o její tvorbu a postavit malířce pomník,“ uvedla v průvodním materiálu k výstavě historička umění Gabriella Uhl z Ernst muzea v Budapešti.

Jolan Oláh se narodila v roce 1932 v Salgótarjáně v Maďarsku, kde také roku 2005 zemřela. Umělecky rostla ve škole významného romského výtvarníka Jánose Balázse (1905-1977) a se svým mužem Balázsem Andrásem Baloghem, rovněž malířem, se po práci chodila učit k mistrovi bydlícímu jen o pár ulic dál. Její život nebyl lehký, od dětství si hledala obživu těžkou fyzickou prací, vychovala mnoho hladových dětí, později vnoučat. Malovat začala jen tak pro radost až v dospělosti, po čtyřicítce, poté co přestála různé nemoci a byla dána do invalidního důchodu. Svému již dříve malujícímu muži zpočátku občas tajně štípla štětec a barvy, později už ve svém uměleckém vývoji pokračovala spolu s Jánosem Balázsem pod dohledem malíře Pétera Földiho. Autorčin úspěch ve střední a východní Evropě započal na Slovensku ještě za života umělkyně, když si Katarína Čierna, zástupkyně ředitele Slovenské národní galerie a hlavní organizátorka bratislavského Trienále naivního umění jako pozorná a informovaná historička umění povšimla autorčina umění a navrhla uspořádat výstavu z díla Jolany Oláhové v Naivním muzeu v Pezinoku. Úspěch expozice lze doložit skutečností, že obrazy putovaly dál, na jaře roku 2006 byly vystaveny v Martině a odtud pak pokračovaly ve své okružní cestě po střední Evropě.

Výstava potrvá do 19.10. Otevřena je od pondělí do čtvrtka od 10-18 hodin, v pátek od 10-14 hodin.

Maďarské kulturní středisko v Praze

Rytířská 25-27

Praha 1

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon