Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Radek „Gipsy“ Banga v dokumentárním cyklu 13. komnata

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Frontman romské kapely Gipsy.cz RADEK „GIPSY“ BANGA odhaluje temná místa ve svém životě i v naší společnosti.

Další díl dokumentárního cyklu 13. komnata vypráví o pětadvacetiletém romském muzikantovi Radku Bangovi vystupujícím pod pseudonymem Gipsy, který se proslavil se svou kapelou Gipsy.cz.

Drogy i holky

I on si však prošel tím, co muzikantské prostředí bohužel někdy nabízí: Poznal drogy, alkohol i holky na jednu noc. V době, kdy zjistil, že nic z toho ho neuspokojuje, se v roce 2005 potkal s vynikajícím hudebníkem a romským aktivistou Vojtou Lavičkou. Zakrátko vzniklo uskupení Gipsy.cz a čtyři romští kluci Petr a Jan Surmajovi, Vojta Lavička a Radek Banga začali na hudební scéně sbírat jedno ocenění za druhým.
Radkovi rodiče pocházejí ze Slovenska, všechny čtyři potomci se však narodili v Praze a jejich dětství bylo stejné jako u většiny Romů. Někdy sice měli bídu, ale malým capartům se vždy dostávalo rodičovské lásky. Sylvie, Radkova sestra, vzpomíná, jak se starala o mladší sourozence. Na Radka je pyšná, i když ona sama se romským původem raději příliš „nechlubí“, a moc lidí proto ani neví, že je jeho blízká příbuzná.

Pocity křivdy

On sám svou situaci a své místo ve společnosti vidí radikálněji. Od dětství v něm bobtnal pocit křivdy. Už jako školák cítil, že je „jiný“ a bude se s tím muset poprat. Ve škole se dobře učil, většinou měl samé jedničky a to mu přineslo velmi dobré vztahy s učiteli. Ale děti ho nebraly. Byl odjakživa drobné postavy, často nemocný, proto nikdy neměl fyzicky na to, aby se s někým popral. Pro „bílé“ byl prostě cikán, pro Romy „trouba, co se dobře učí a je zkrátka divnej“.
Všechny děti Bangových chodily do školy, Sylvie úspěšně odmaturovala na obchodní akademii a v současné době pracuje v česko-americké firmě. Radek začal také studovat na střední obchodní škole, ale po prvním ročníku docházku přerušil. Potloukal se po Praze, občas bydlel u příbuzných a zloba na svět, ve kterém se cítil „jiný“, se odrazila v tom, že svou vnitřní energii vkládal do hudby.
Za dveřmi jeho 13. komnaty se nachází otázka rasizmu, které se nelze vyhnout. Najdeme v ní také Radkův složitý vztah k rodičům a k otcovu alkoholizmu.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon