Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Řidič tramvaje k útoku v Kobylisích: Byl to rasistický útok na spícího Roma

02. února 2012
Čtení na 2 minuty

Dvojice holohlavých mužů napadla v Praze 8 přímo v tramvaji jednoho z cestujících. Ten seděl na sedačce a pospával. Oba muži si nasadili kapuce a cestujícího zmlátili. Poté vystoupili z tramvaje a utekli do metra, podle řidiče tramvaje šlo o rasově motivovaný útok. Muži zaútočili na devětadvacetiletého cestujícího v pondělí 23. ledna krátce před 21. hodinou mezi zastávkami Kobylisy a Okrouhlická.

„Ten napadený seděl za kabinou, na druhé sedačce od ní, takže přímo útok jsem neviděl. Co mě ale osobně mrzí je to, že já jsem těm třem vlastně umožnil nastoupit. Zavřely se dveře, oni si to ještě zmáčkli a já jim otevřel. V médiích uvedli, že to bylo za jízdy. Za jízdy to nebylo, protože v tu chvíli bych porušoval interní předpisy o neřešení nějakého takového napadení. Nejsem hluchej. Prostě to bylo na zastávce Okrouhlická,“ uvedl pro server Romea.cz řidič tramvaje č. 24, ve které se brutální útok odehrál.

STALI JSTE SE
OBĚTÍ
NÁSILÍ Z NENÁVISTI NEBO DISKRIMINACE?

Volejte
na bezplatnou telefonní  linku sdružení

ROMEA
800 307 307

nebo kontaktuje sdružení
In IUSTITIA.

Policie z kamerových záznamů zjistila, že útočníci nastoupili do soupravy metra ve stanici Letňany společně s dalšími třemi muži a jednou ženou. Vystoupili ve stanici Kobylisy. Tam se rozdělili a dva muži společně s ženou poté nastoupili do tramvaje číslo 24. Řidič tvrdí, že muži mladíka nenapadl hned po nastoupení, jeli ještě další dvě zastávky.

„Můj osobní názor je, protože jsem se dočetl, že se vrátili do zastávky Kobylisy, že oni ho prostě chtěli napadnout, a proto mě mrzí to otevření dveří. To jsem ale nemohl předpokládat,“ dodal pro Romea.cz řidič.

Na přímou otázku, zda byl napadený Rom, řidič odpověděl taktéž jednoznačně. „Jo, že jasně že. To byl jasně rasový útok,“ tvrdí s jistotou řidič.

Oba holohlaví muži se den po zveřejnění výzvy v médiích dobrovolně přihlásili na policii, spolu s nimi se přihlásila i dívka, které údajně s muži v tramvaji jela a viděla celý konflikt.

Podle policejní mluvčí zatím policie nemá žádné informace o tom, že by v případu hrála roli etnicita napadeného. Odmítli se vyjádřit také k motivu napadení.

„Útočníci se mohli dopustit některého úmyslného trestného činu proti životu a zdraví s rasistickou motivací. V trestním řízení může poškozený nárokovat náhradu škody na zdraví i nemajetkovou újmu,“ uvedla pro server Romea.cz právnička Klára Kalibová.

Oba útočníci jsou však zatím na svobodě, nebylo jim sděleno obvinění. Podle policie proto, že se čeká na dobu léčení napadeného, podle které se bude odvíjet právní kvalifikace.

Jméno řidiče redakce serveru Romea.cz zná, ale na přání ho nezveřejnila. 

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon