Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ROMEA vydala pexeso o literatuře Romů

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Sdružení ROMEA minulý týden vydalo pexeso s názvem „První kroky romské literatury“. Krom portrétních fotografií některých romských spisovatelů zejména z České a Slovenské republiky se hráči dozvědí také základní informace o pozici romské literární tvorby u nás a jejím vývoji napříč nedávnou historií.

Základ patnáctky dvojic, ze kterých se pexeso skládá, tvoří portréty Lukáše Houdka, který romské spisovatele fotografoval v loňském roce v rámci projektu Šukar laviben le Romendar (Krásná slova od Romů) a které jsou v některých českých městech k vidění na putovní výstavě Lačho lav sar maro (Dobré slovo je jako chleba). Ty potom v pexesu doplňuje trojice fotografií amerického portrétního fotografa Chada Evanse Wyatta, který některé romské autory zachytil v rámci projektu Romarising (Romské obrození).

Hráči tedy vedle zábavy a procvičení paměti budou mít možnost seznámit se například s již zesnulou Terou Fabiánovou, charismatickou Erikou Olahovou, rozeným vypravěčem Emilem Cinou, Vladem Oláhem, Ceijou Stojkou a řadou dalších.

Pokud máte o pexeso zájem, napište si o něj na adresu romano.vodori@gmail.com. Prvním třiceti zájemcům bude zasláno zcela zdarma. Těm dalším potom za cenu poštovného.

Pexeso vzniklo v rámci projektu Vzájemnou spoluprací neromských a romských žáků k odstranění rasismu a xenofobie na školách a ve společnosti, který je financován z prostředků Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon