Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ROMEA vyhlašuje 2. ročník Literární ceny Mileny Hübschmannové

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Tak jako minulý rok i letos se mohou všichni, kdo rádi tvoří v romském jazyce, ucházet o Literární cenu Mileny Hübschmannové. Soutěž nesoucí jméno tragicky zesnulé české romistky a lingvistky vypsalo jako minulý rok, poprvé, občanské sdružení ROMEA.

Milena Hübschmannová se Romům a romskému jazyku věnovala od padesátých let. Byla spoluautorkou romsko-českého a česko-romského slovníku, autorkou mnoha knih a překladů z romštiny, sběratelkou romských pohádek a redaktorkou časopisu romistických studií Romano Džaniben. Kromě jiného stála při zrodu mnoha literárních prvotin romských básníků a spisovatelů. Díky Mileně mnozí uvěřili, že i v romštině se dají vyjádřit pocity a názory.

Máte zájem přihlásit se do soutěže?
Neváhejte!

1. Zašlete nám nejpozději do 31. října 2007 svoji báseň, prózu nebo povídku v rozsahu minimálně dvou a maximálně patnácti normostran. Podmínkou je, že text musí být v romštině a k němu musí být přiložen volný překlad v češtině nebo slovenštině. Hodnotit se bude ovšem pouze romský text!
Bude-li však chybět překlad, příspěvek bude muset být vyřazen.

2. Všechny příspěvky musí být napsány na stroji nebo počítači a odeslány poštou na adresu Romea,o.s. Žitná 49, Praha 1, PSČ: 110 00.

3. Na obálku připište heslo „Literární cena“.

4. Připojte velmi stručný životopis a v něm zdůrazněte, zda vám již někdy byly někde publikovány části vaší tvorby, či nikoliv.

5. Nezapomeňte připojit své celé jméno, adresu a pokud možno telefon, abychom vás mohli kontaktovat.

6. Vítězové v jednotlivých kategoriích získají originální dřevěnou sošku navrženou speciálně pro Literární cenu Mileny Hübschmannové předním romským umělcem Ondrejem Gadžorem. Nejlepší práce se dočkají publikování v časopisu Romano voďi a českých tištěných mediích.
Došlé příspěvky budou roztříděny a rozhodovat o nich bude odborná porota. Zvlášť budou hodnoceny příspěvky amatérské a pocházející z per profesionálních autorů.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon