Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Romští asistenti pomůžou městské policii ve Vsetíně

03. května 2012
Čtení na 1 minutu

I když Vsetín nepatří mezi takzvaně riziková města, žije v něm velká romská komunita. Vsetínští strážníci mají nové pomocníky, od středy zaměstnává tamní městská policie dva romské asistenty. Ti mají pomoci především při komunikaci strážníků s Romy a předcházet přestupkům v oblasti veřejného pořádku.

Koloman Gadžor má s komunikací mezi úřady a komunitou zkušenosti. Pomáhal například, když v sídlišti sociálních bytů Poschla úředníci roznášeli výpovědi neplatičům nájemného. „Autoritu, myslím, mám a proto jsem do toho šel. Chceme ukázat lidem, že nejsme všichni stejní,“ uvedl pro Český rozhlas.

„Budeme se zaměřovat především na hřiště Dukelská, prostor u nádraží nebo park. Pokud něco uvidíme, budeme se snažit vše v klidu vyřešit, Pokud to nepůjde, zavoláme městskou polici,“ upřesnil druhý z asistentů Jan Videcký pro Český rozhlas..

Oba noví asistenti strážníků prošli důkladným výběrem mezi několika desítkami kandidátů. Vedení Městské policie ve Vsetíně se od nových posil si slibuje hlavně dobrou znalost prostředí a jazyka. „Předpokládáme, že asistenti prevence kriminality nám mimo své činnosti pomohou i při řešení konfliktních situací nebo při dodržování školní docházky dětí,“ uvedl ředitel vsetínské městské policie Nikolaj Martinák pro Český rozhlas.

Pilotní projekt financovaný ministerstvem vnitra má trvat do konce tohoto roku. Poté se ukáže, zda byla pomoc asistentů přínosná a radnice ji zaplatí i do budoucna.  

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon