Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Romština jako úřední jazyk se na Slovensku možná rozšíří

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Podle zákona o jazyce menšin, který včera projednala vláda, by v některých obcích pod Tatrami mohly být v budoucnu jídelní a nápojové lístky v romském jazyce. Například zdravotníci, nebo pracovníci v sociálních zařízeních by měli v případě zájmu Romů komunikovat s nimi romsky. Uvádí to Korzár.sk.

Vláda včera schválila, že ve městech a vesnicích, kde se k menšině hlásí nejméně 15% obyvatel, by mohly být v restauračních zařízeních jídelny či nápojové lístky v jazyce menšiny. I ve zdravotnických a sociálních zařízeních by měl personál být schopen mluvit v jazyce menšin. Pod Tatrami se tento zákon dotkne nejvíce romských obcí. Jednou z nich je i Velká Lomnica (okres Kežmarok). Majitelka hotelu Agro Jarmila Sabačáková ve Velké Lomnici v tom však problém nevidí. Jak deníku Korzár uvedla: “Když máme lístky v češtině, slovenštině, němčině, polštině a maďarštině, nemyslím, že by byl problém vyrobit ho i v romštině.

Zubní lékařka se za svou 20-letou praxi ve Velké Lomnici naučila čtyři věty romsky. “Když chci těchto pacientů ošetřit a dohodnout se s nimi, použiji tyto věty, ať už někdo zákon přijme, nebo ne,” uvedla lékařka. Otázkou je, zda při dorozumívání s menšinami budou potřební tlumočníci.

Jak Korzár.cz uvádí, názory osadníků z Velké Lomnice jsou rozporuplné. Alexander Dunka tvrdí: „Mám slovenskou národnost, proto bychom měli mluvit česky”. Podle Jana Polhoša však u nich v osadě všichni slovensky neumí, a proto by se jim tento zákon mohl hodit. “Malé děti a také někteří starší mají se slovenštinou obrovský problém,” dodal Ján.

Zákon ještě musí schválit i poslanci NR SR. Počet obcí, ve kterých mají Romové právo používat romštinu jako úřední jazyk, by se takto rozšířil z dosavadních 57 na 86.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon