Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Ruští nezletilci zabili uzbeckého přistěhovalce

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Skupinka ruských nezletilců napadla v pátek večer na předměstí Petrohradu noži a tyčemi přistěhovalce z Uzbekistánu, přičemž jednoho z nich zabila a druhého vážně zranila. Uvedla to dnes agentura Interfax.

Jeden z napadených Uzbeků podlehl na místě bodným ranám a poranění mozku, druhý je v komatu. Útočníci byli opilí, upřesnila policie. Podle všeho byl útok na oba přistěhovalce rasově motivován, ale to jasně ukáže teprve další vyšetřování.

V Rusku se v posledních letech zvedá vlna xenofobie a rasismu. Příslušníci radikálních skupin, často skinheadi, si vybírají jako oběti svých násilných činů občany tmavší pleti, Židy a cizince pocházející z afrických, asijských nebo středoasijských republik a Kavkazu.

Podle nevládní moskevské organizace SOVA bylo loni v Rusku z rasových pohnutek napadeno nejméně 520 osob, z nichž bylo 54 zabito a přes 400 zraněno.

K trestům odnětí svobody od čtyř a půl až do sedmi let odsoudil koncem ledna ruský soud čtyři mladíky ve věku 15 a 16 let, kteří loni v dubnu k smrti utloukli vietnamského muže. Podle rozsudku měl zločin rasově motivovaný podtext.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon