Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Šéf českého Senátu chce po Kanadě termín zrušení víz

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Kanada by měla podle předsedy českého Senátu Přemysla Sobotky stanovit termín, kdy zruší obnovenou vízovou povinnost pro české občany. Šéf kanadského Senátu Noël Kinsella změnu současného stavu podporuje, termín ale s ohledem na jednání expertů zatím nechtěl ani odhadovat. Oba předsedové to dnes uvedli po své schůzce v Praze.

“Já jsem ho (Kinsellu) požádal, aby pokud možno se vytvořila určitá roadmap (plán postupu), která by dala české straně jasný signál a časový horizont, kdy víza budou zrušena a bude uplatňováno stejné pravidlo pro všechny země schengenského prostoru,” uvedl Sobotka.

Kinsella podotkl, že obě komory kanadského parlamentu už v červnu schválily změnu azylového zákona, nyní týmy expertů řeší technické parametry kolem poskytování azylu. “Doufáme, že až všechny tyto změny budou uvedeny v praxi, potom všechny schengenské země budou mít volný přístup do Kanady,” uvedl.

Kanada znovu zavedla pro občany ČR víza loni v červenci ve snaze omezit počet žadatelů o azyl z řad romské menšiny. Praha takový postup Kanady dlouhodobě a ostře kritizuje, o změnu usiluje i prostřednictvím EU. Ottawa ale podle informací ČTK Čechům oznámila, že se tak nestane dříve než koncem příštího roku. Ministr vnitra Radek John věří, že by Kanada mohla ke zrušení víz přistoupit dříve. Přispět by k tomu mohla listopadová návštěva kanadských expertů v ČR, kteří mají zkoumat, zda Češi dostatečně chrání národnostní menšiny.

O návštěvě expertů se zmínil i Kinsella. Podle něj to bude po zářijovém už druhé jednání a nic se nezdržuje. Očekává, že řešení bude založeno na solidním humanitárním posouzení situace a na solidním uprchlickém a imigračním zákonu. Čeští představitelé jsou si podle Kinselly vědomi problémů, které má Kanada s velkorysostí svého azylového systému a jeho zneužíváním. “Jsme ve stejném člunu a plujeme stejným směrem,” zdůraznil Kinsella. Podle něj si Kanada jako “země přistěhovalců” chce zachovat otevřený azylový systém.
Kinsella bude v Praze až do středy, kromě parlamentních jednání má v úterý na programu schůzky s vicepremiérem a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem a ministrem školství Josefem Dobešem.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon