Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Šestidenní pásmo filmů - nejen o Romech, nejen pro Romy

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Kalo čangalo je název 1. ročníku mezinárodního filmového festivalu, který bude probíhat od 24.do 29.září ve slovenské Spišské Nové Vsi. Maraton filmů je zaštítěn jménem spišského rodáka, etnografa a filmaře Martina Slivka. Ten byl vedle řady dokumentů a filmů znám jako autor cyklu „Deti vetra“, v nichž se věnoval výrazným rysům romské kultury v jednotlivých státech Evropy.

Během šesti odpolední a večerů zhlédnou návštěvníci celkem 16 dokumentů a celovečerních filmů. Drtivá většina z nich se různým způsobem zabývá romskou menšinou. V odpoledních hodinách budou promítnuty krátké dokumenty, upozorněme na snímek z roku 1990 nazvaný Slávia svadbu pojednávající o tradici romských svateb, jenž bude promítnut v první festivalový den. Kúzelnický klobúk je poetickým portrétem romského básnika Dezidera Bangu. Diváci ho uvidí 25.9. Následující den přijdou na řadu srbské snímky. První s titulem Tu býva život se věnuje romským dětem. Neviditelný dům je pak stylizovanou poetickou reflexí na téma bydlení. Ve čtvrtek se svého uvedení dočká například dokument Péče o dítě. Zachycuje čekání mladých romských manželů na svého prvního potomka. Pátek 28.9. se ponese ve znamení českých filmů. Snímek Chci bejt černej je filmovou úvahou o tom, proč a jak mohou majoritu inspirovat tradiční hodnoty Romů. Slepý romský muzikant se stal objektem dalšího dokumentu nazvaného jednoduše Vojta. Vypráví o úsilí handikepovaného Roma žít normální život. Obdobným tématem se bude zabývat i sobotní dokument Márinka. Ústředním bodem posledního z dokumentů s titulem O Soni a její rodině bude rovněž žena, patnáctinásobná matka z Rudňan. Za každým pásmem dokumentárních filmů bude následovat debata za účasti autorů snímků a odborníků.

Celovečerní filmy budou v prvním ročníku věnovány profilu francouzského režiséra Tonyho Gatlifa. Kdo neviděl legendární dílo Gadjo dilo, Swing a z novějších Exil a Transylvánii, či rád opakovaně nahlíží pod filmařskou pokličku tohoto tvůrce, bude mít jedinečnou možnost ve festivalové dny vždy od 19 hodin. První z večerů však bude patřit životopisnému filmu Martin Slivka: „muž, který sázel stromy“.

Součástí festivalu bude Romský filmový ateliér, v kterém bude každoročně pod odborným vedením působit asi desítka mladých dokumentaristů. „Chtěli jsme nejen uctít celoživotní práci a významné filmařské dílo spišského rodáka, ale i zdůraznit potřebu hledat a formovat mezi mladými lidmi takové tvůrčí charaktery, jakým disponoval Martin Slivka,“ uvedli organizátoři festivalu v průvodním materiálu k festivalu. Festival bude proto udělovat každým rokem památnou cenu, kovovou plastiku, Kalo čangalo. Letos se jejím držitelem in memoriam stane právě Martin Slivka.

Festival organizuje Katedra romské kultury Univerzity Konstantina Filozofa v Nitře.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon