Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Slovenský úřad navrhuje bezplatnou sterilizaci nebo antikoncepci pro chudé

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Slovenské ministerstvo sociálních věcí navrhlo rozdávat nejchudším skupinám obyvatelstva antikoncepci nebo jim umožnit bezplatnou sterilizaci.

Opatření by se týkalo zhruba 200 tisíc osob. Návrh narazil ve vládě na tvrdou kritiku. Oponenti v něm vidí rasismus a diskriminaci. Předkladatelé upozorňují, že pokud návrh neprojde, nebudou na jeho přijetí tlačit, neboť Slovensko řeší důležitější věci.

Uvedené ministerstvo navrhlo rozdávat nejchudším skupinám obyvatelstva antikoncepci nebo jim umožnit bezplatnou sterilizaci. Vyvolalo tím vlnu kritiky představitelů koalice pravého středu, ale i nevládní organizace Fórum života, podle které je opatření směrováno hlavně na Romy.

Bezplatnou antikoncepci nebo sterilizaci pro sociálně slabé vrstvy ministerstvo navrhuje v rámci připravovaného zákona na podporu této skupiny obyvatel. Tento právní předpis se má zaměřit na podporu zhruba 700 komunit, v nichž žije na 200.000 lidí ve špatných sociálních podmínkách.
“Chodíme po osadách a vidíme, že v rodině je i deset dětí, o které se nedokážou rodiče postarat. V takovém sociálně slabém prostředí lze těžko předpokládat, že mezi priority daných rodin bude patřit právě antikoncepce a tak se děti rodí do mizerných podmínek,” obhajovala návrh státní tajemnice ministerstva sociálních věcí Lucie Nicholsonová.

Pomoc jen se souhlasem

V rozhovoru pro list Nový čas uvedla, že bezplatná pomoc by byla podmíněna souhlasem lidí. List Sme napsal, že za sterilizaci bez doporučení lékaře si Slovenky z vlastní kapsy platí kolem 200 eur (4840 Kč). Hormonální antikoncepce přijde na několik desítek eur ročně.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon