Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Sociální podnikání není soutěž v modelingu

31. ledna 2012
Čtení na 4 minuty

Jozef Baláž se narodil před jednatřiceti lety v Bruntálu. V roce 1995 absolvoval studium na Střední umělecké škole varhanářské, s tím se však nespokojil, a tak v loňském roce dokončil magisterské studium, obor sociální práce pro romskou komunitu na Univerzitě Konstantina Filozofa v Nitře. Nicméně ani to panu Balážovi nestačilo, a tak v současné době dálkově studuje dvousemestrální program Akademie sociálního podnikání a jednoletý studijní program pro upevnění manažerských dovedností Půvab managementu. Pracuje jako romský poradce a od roku 1997 působí i v občanském sdružení Liga, v němž je čestným předsedou správní rady. Toto působení ve sdružení mu letos vyneslo veliké „vyznamenání“, byl totiž nominován v prestižní celorepublikové soutěži Sociálně prospěšný podnikatel 2006.

Jako romský poradce se setkává s nejrůznějšími problémy, radí svým svěřencům v oblasti sociální politiky a vyhledává pro ně pracovní příležitosti. Z pozice předsedy správní rady Ligy vymýšlí vize různých vzdělávacích projektů a zaměstnaneckých programů, které se snaží „šít“ na míru romské komunitě v Bruntálu. Liga má dnes 54 zaměstnanců, z toho je polovina Romů a polovina Neromů. Toto rozdělení má podle pana Baláže nejen sociálně prospěšný důvod – integraci romské společnosti, ale hlavním důvodem je snaha o konkurenci a zvyšování schopností romských pracovníků. Proto jsou všechny pracovní týmy z padesáti procent romské a z padesáti neromské. Tím pan Baláž pomáhá Romům nabýt potřebné sebevědomí na pracovním trhu. Mezi nejzásadnější a nejpřínosnější patří mimo jiné určitě ty projekty, které Liga realizovala v minulých letech. Například Zelená dílna zaměřená na recyklaci elektroodpadů zaměstnává 24 zdravotně postižených. Mezi další zrealizované projekty patřil projekt Romské pracovní a úklidové čety, který se rozvinul do dnešní podoby čety, která staví domy téměř na klíč; na těchto projektech Liga spolupracuje s o. s. Vzájemné soužití Ostrava a Jekhetane Ostrava.

To však je jen střípek z toho, čím vším se sdružení zabývá. Právě za podobné projekty byl pan Baláž nominován na cenu za nejlepšího sociálního podnikatele. „V první řadě chci říct, že toto ocenění patří nejen mně, ale také mým kolegům, přátelům a rodině, všem, kteří jsou mi oporou v těžkých chvílích. Já přicházím s vizí a spojuji vize s pracovitými lidmi. Takže toto ocenění je také oceněním všech lidí, se kterými spolupracuji, a je jich mnoho,“ říká pan Baláž. Na otázku, jak vidí svoji šanci na úspěch, odpověděl velmi realisticky: „Sociální práce nebo sociální podnikání není soutěž v modelingu, ve které soutěžící podřizují vše tomu, aby dosáhli vítězství v soutěži. Upřímně si přeji, aby soutěž o sociálně prospěšného podnikatele roku 2006 vyhrála osobnost, která nejen že byla úspěšná ve svém podnikání a svými aktivitami pomohla mnoha lidem, ale také aby to byla osobnost, která dokáže využít úspěchu této soutěže, aby vytvořila další prostor pro sociální podnikání, inspirovala další podnikatele nebo aktivisty k projektům, jejichž životnost nekončí vyčerpáním grantových finančních prostředků.“

Pan Baláž ovšem nežije pouze svou prací. Velmi důležitá je pro něj rodina. Rád věnuje svůj čas synovi. Je to dítě plné energie, pro kterého, jak pan Baláž říká, je v současné době nejdůležitější fotbal, a tak již v nízkém věku reprezentuje Bruntál v mladší přípravce fotbalového klubu. O jeho budoucnosti ví pan Baláž s určitostí jednu věc: „Můj syn bude určitě dál studovat.“ Vzhledem ke své vytíženosti nemá tento muž mnoho času na koníčky. Jeho největším hobby je jeho práce a někdy si rád zahraje na piano. „V osobním životě mám dědečkovský sen. Chtěl bych žít tak, abych v budoucnu směl sedět na houpací židli u krbu s hořícím dřevem a měl co vyprávět vnoučatům, a to tak, abych je nenudil a ony chtěly mé životní zkušenosti přinejmenším poslouchat, z některých se poučit, a v ideálním případě by si mohly vzít i příklad.“ V pracovním životě by chtěl přispět ke změnám sociální politiky v ČR. Změny považuje za nezbytné, protože současná sociální politika klade důraz na naplnění materiálních hodnot a zcela ignoruje skutečnost, že klient si přestává uvědomovat hodnoty mezilidských vztahů, společenské příslušnosti, hodnoty věcí, protože dostává hodnoty, aniž by si je musel zaplatit nebo zasloužit. Tímto hlavně podle slov pana Baláže ztrácí hodnotu vnímání vlastního Já. „Člověk má jen takovou cenu, jakou si sám stanoví, přičemž cena je vždy podložena nějakou hodnotou, a tím nemám na mysli pouze materiální hodnoty,“ vzkazuje pan Baláž.

Pan Baláž se ve finále nestal sociálně nejprospěšnějším podnikatelem roku, ale velmi kladným způsobem na sebe upozornil veřejnost. „Porota velmi dlouze diskutovala o vítězi a musím přiznat, že pan Baláž prohrál s panem Sedláčkem jen o malinký chlup. Pan Baláž byl velmi silný soupeř a já osobně si velmi vážím jeho práce. Doufám, že se nominace pro něj stane motivací do budoucích let,“ řekla koordinátorka Sociálně prospěšného podnikatele roku paní Monika Mudranincová.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon