Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Stanovisko neziskových organizací k návrhu zákona o obětech trestných činů

15. února 2012
Čtení na 1 minutu

Ve středu 15. února bude vláda projednávat zákon o obětech trestných činů. Nevládní organizace upozorňují: pokud zákon vláda schválí v nezměněné podobě, dojde ke snížení úrovně poskytování právních informací obětem. Toto stanovisko zastávají společně nevládní organizace In IUSTITIA, La Strada a Bílý kruh bezpečí.

„Zásadní výhrady máme k té části zákona, která navrhuje upravit vztah státu ke službám poskytujícím pomoc obětem. Do Registru služeb pro pomoc obětem Ministerstva spravedlnosti by se podle návrhu zákona mohla dostat každá organizace, která bude mít garanci pouze jednoho právníka. V praxi by to fungovalo tak, že by organizace kvůli získání akreditace formálně uvedly jednu osobu s právním vzděláním jako garanta a ve skutečnosti by právní informace obětem mohl poskytovat právní laik,“ popisuje Petra Vitoušová, prezidentka Bílého kruhu bezpečí.

Zákon paradoxně snižuje kvalitu služeb obětem

„Původní návrh zákona přitom obsahoval podmínku, aby všichni, kdo poskytují právní informace obětem, měli magisterské právní vzdělání. S tímto návrhem se nestátní organizace v zájmu zachování kvality služeb od samého začátku ztotožnily. Proto je naší snahou tuto podmínku v zákoně znova uvést,“ upozorňuje Mgr. Lucie Otáhalová z organizace La Strada ČR. Většina nestátních organizací má své právníky zajištěné. Strukturu a kvalitu svých služeb budovaly dvacet let. Podle Vitoušové by tak bylo paradoxní, aby se úroveň právních služeb pro oběti s přijetím zákona snížila.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon