Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Sterilizace romských žen na Slovensku bude znovu šetřit policie

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Slovenská policie bude opět vyšetřovat případy údajných nezákonných sterilizací romských žen, na které v roce 2003 upozorňovalo sdružení Poradna pro občanská a lidská práva. Krajská prokuratura v Košicích totiž po prosincovém rozhodnutí ústavního soudu zrušila vlastní usnesení o zastavení trestního stíhání a spis vrátila žilinské vyšetřovatelce. ČTK to dnes řekl mluvčí košické krajské prokuratury Milan Filičko.

Prokuratura podle něj vrátila spis vyšetřovatelce a uložila jí, aby se řídila zjištěními ústavního soudu. Má zejména zajistit výslech stěžovatelek a svědků případu, případně jejich konfrontaci. “Jak dlouho může vyšetřování trvat, závisí na postupu vyšetřovatelky,” dodal Filičko.

Ústavní soud případ vrátil prokuratuře loni v prosinci po stížnostech tří Romek. Ve svém nálezu konstatoval, že vyšetřovatelé neučinili všechny kroky k zabezpečení důkazů. Zároveň třem stěžovatelkám přiznal odškodné ve výši 50.000 korun.

Na údajné nezákonné sterilizace upozornilo občanské sdružení Poradna pro občanská a lidská práva už v roce 2003 ve své zprávě Tělo a duše. Následné policejní vyšetřování výsledky této zprávy nepotvrdilo a vyšetřování bylo zastaveno. Sdružení podalo na postup vyšetřovatelů stížnost, kterou prokuratura zamítla. Tři stěžovatelky se následně obrátily na soud, který rozhodl v jejich prospěch. Krajská prokuratura však stížnost o obnoveném řízení opět zamítla a ženy pak napadly u ústavního soudu i toto rozhodnutí.

Občanské sdružení Poradna pro občanská a lidská práva upozornilo na 140 případů údajné nezákonné sterilizace v nemocnicích v Prešově, Gelnici a Krompachách. Záležitosti se věnovala i zpráva tehdejšího místopředsedy vlády pro menšiny Pála Csákyho, která výsledky zkoumání odmítla.

Podezření na násilné sterilizace se objevilo i v České republice a v dalších zemích východní Evropy a vyvolalo rozhořčené mezinárodní reakce. Za nechtěnou sterilizaci se už muselo omluvit několik českých nemocnic.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon