Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Tisková zpráva: Mário Bihári a Bachtale Apsa zahrají v pražském Carpe Diem a v Metro Clubu Brno

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Kapela Mário Bihári a Bachtale Apsa se poprvé představí brněnskému publiku. Všichni, kdo mají rádi špičkovou romskou hudbu, by si neměli nechat ujít její koncert 17. února v Metro Clubu Brno. Pražáci si ji mohou užít 4.2. na domácí scéně v klubu Carpe Diem.

Kapelu Bachtale Apsa, která se před dvěma roky sdružila okolo známého hudebníka Mária Biháriho, můžeme směle řadit k našim nejlepším romským hudebním ansámblům. Za minulý rok Bachtale Apsa odehráli na 50 koncertů, byli k vidění v televizi, k slyšení v rádiu, koncertovali v Paříži, v Mnichově a v řecké Soluni. Na sklonku minulého roku se kapela rozhodla zvěčnit koncertní atmosféru a natočit živé CD, které je momentálně předmětem jednání s vydavateli. O kvalitách této formace svědčí i to, že byla vybrána pořadateli světového romského festivalu KHAMORO jako jediný reprezentant České Republiky v této naší největší přehlídce romské hudby pro rok 2011.

Vystoupení Bachtale Apsa je nabyté hudbou balkánských, maďarských, rumunských i slovenských Romů. Nechybí ani skladby tzv. sinti jazzu a klasické čardáše. Skvělé vokály a brilantní muzikantské výkony ve strhujících rytmech jsou přednosti, které z kapely činí romskou hudební klasiku v nejlepším slova smyslu. Jejím základem je virtuozní akordeon a klavír Mária Biháriho. Toho doprovází kytarista a vynikající zpěvák Peter Horváth. Většinu sólových vokálů zastává talentovaná zpěvačka Sára Kaliášová, vítězka pěvecké soutěže La Sophia. Při poslechu sotva uvěříte, že je jí teprve sedmnáct let. Hutnou rytmiku kapely obstarává překvapivé, ale skvěle fungující duo. František Raba je jedním z nejvyhledávanějších basistů u nás a těžko byste hledali hudebníky, se kterými nespolupracoval. Málokdo ale ví, že už v dobách studií konzervatoře vyhrával po večerech s romskými kapelami v barech a vinárnách. Jeho všestranné muzikantské schopnosti Bachtale Apsa naplno využívají, a je věru na co se dívat. S Frantou Rabou spolupracuje v rytmice nejmladší člen kapely, perkusista Radek Sivák, který již od raných dětských let sbíral zkušenosti s pražskou romskou skupinou Bengas. Sestavu příležitostně doplňuje houslista Adam Pospíšil, který občas zaskakuje také na baskytaru.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon