14. listopadu 2019 (čtvrtek)
svátek má Sáva

Tisková zpráva: Odstartovala nová kampaň "Zrušte vepřín"

Lety u Písku, 20.4.2011 17:39, (ROMEA)

Romské sdružení Forum zahajuje mezinárodní kampaň pod názvem "Zrušte vepřín". Jejím hlavním cílem je usilovná snaha o okamžité odstranění velkovýkrmny vepřů, která stojí na místě bývalého romského koncentračního tábora v Letech u Písku.

Je pro nás naprosto nemyslitelné, aby byla památka obětí romského holocaustu i nadále takto zneuctěna. Bývalý koncentrační tábor v Letech u Písku je pro nás symbolem trvalé nenávisti, rasismu a anticikanismu. Romové se totiž pořád domáhají nápravy křivd minulosti, které na nich byly spáchány. Lety u Písku jsou místem nezměrného utrpení a smrti romských žen, dětí, mužů a starců.

Romský koncentrační tábor v Letech u Písku byl zřízen českými úřady ještě před okupací tehdejšího Československa. Teprve poté ho převzala administrativa německých Protektorátních úřadů. Jeho správu měli na starosti čeští četníci. Tito čeští dobrovolní "Hitlerovi kati" mají na svědomí stovky romských životů.

Vyzýváme vládu České republiky a chceme, aby okamžitě odstranila prasečák z míst, kde jsou pochovány oběti romského holocaustu. Český stát musí romské oběti česko-německé persekuce z druhé světové války rehabilitovat a odškodnit. Romské oběti holocaustu byly nejdříve okradeny o svůj majetek a pak českými dozorci vražděny nebo systematicky vystavovány krutému zacházení, kterému dříve či později v táboře podlehly. Český stát je proto povinný pozůstalé morálně i finančně odškodnit za újmy, které byly na jejich rodičích, prarodičích a příbuzných spáchány.

Již není možné nadále tolerovat jednání a postoj Českého státu k holocaustu Romů v koncentračním táboře v Letech u Písku ! Romské sdružení Forum se proto ve své kampani "Zrušte vepřín" obrací na mezinárodní společenství a světové nevládní organizace. My už nechceme, aby se po romských obětech holokaustu proháněli prasata, povalovala se na nich prasečí kejda a okolím se šířil nesnesitelný zápach.

předseda Romského sdružení Forum
Ondřej Giňa jr.

voj, Romské sdružení Forum

Domácí

--ilustrační foto--

videoGipsy.cz vydali nový klip. Nekoukejte jen do mobilů a běžte ven, vyzývají dospělé a děti

13.11.2019 10:03
Hudební skupina Gipsy.cz přichází po delší době s novým singlem, který je zároveň ochutnávkou z připravovaného alba, jenž vyjde v příštím roce. K písni „Život jde dál“ natočili rovněž videoklip.

Napravo původní památník, nalevo zničený památník (FOTO: Facebook)

Vandalové zničili památník romského holocaustu ve Skotsku

11.11.2019 14:27
Minulé pondělí se pracovníci organizace Romano Lav dozvěděli od místních obyvatel, že ve čtvrti Govanhill, ve městě Glasgow došlo k zavrženíhodnému činu. Neznámí vandalové totiž v tamním parku zničili památník, který byl věnován obětem romského holokaustu.

Vítězka Miss České republiky 2019, foto: archiv Nikola Kokyová

videoMiss ČR Nikola Kokyová: Rodiče mě naučili zůstávat nohama na zemi. Doufám, že pomůžu změnit názor na Romy

8.11.2019 15:54
V úterý 29. října převzala korunku a titul Miss České republiky 2019 dvacetiletá Nikola Kokyová z Kolína.