25. května 2020 (pondělí)
svátek má Viola

Tisková zpráva: Odstartovala nová kampaň "Zrušte vepřín"

Lety u Písku, 20.4.2011 17:39, (ROMEA)

Romské sdružení Forum zahajuje mezinárodní kampaň pod názvem "Zrušte vepřín". Jejím hlavním cílem je usilovná snaha o okamžité odstranění velkovýkrmny vepřů, která stojí na místě bývalého romského koncentračního tábora v Letech u Písku.

Je pro nás naprosto nemyslitelné, aby byla památka obětí romského holocaustu i nadále takto zneuctěna. Bývalý koncentrační tábor v Letech u Písku je pro nás symbolem trvalé nenávisti, rasismu a anticikanismu. Romové se totiž pořád domáhají nápravy křivd minulosti, které na nich byly spáchány. Lety u Písku jsou místem nezměrného utrpení a smrti romských žen, dětí, mužů a starců.

Romský koncentrační tábor v Letech u Písku byl zřízen českými úřady ještě před okupací tehdejšího Československa. Teprve poté ho převzala administrativa německých Protektorátních úřadů. Jeho správu měli na starosti čeští četníci. Tito čeští dobrovolní "Hitlerovi kati" mají na svědomí stovky romských životů.

Vyzýváme vládu České republiky a chceme, aby okamžitě odstranila prasečák z míst, kde jsou pochovány oběti romského holocaustu. Český stát musí romské oběti česko-německé persekuce z druhé světové války rehabilitovat a odškodnit. Romské oběti holocaustu byly nejdříve okradeny o svůj majetek a pak českými dozorci vražděny nebo systematicky vystavovány krutému zacházení, kterému dříve či později v táboře podlehly. Český stát je proto povinný pozůstalé morálně i finančně odškodnit za újmy, které byly na jejich rodičích, prarodičích a příbuzných spáchány.

Již není možné nadále tolerovat jednání a postoj Českého státu k holocaustu Romů v koncentračním táboře v Letech u Písku ! Romské sdružení Forum se proto ve své kampani "Zrušte vepřín" obrací na mezinárodní společenství a světové nevládní organizace. My už nechceme, aby se po romských obětech holokaustu proháněli prasata, povalovala se na nich prasečí kejda a okolím se šířil nesnesitelný zápach.

předseda Romského sdružení Forum
Ondřej Giňa jr.

voj, Romské sdružení Forum

Domácí

Starostka obce Veltěže Věra Posledníková a vyhořelý dům rodiny Přibylových (FOTO: ROMEA TV)

videoVIDEO: Obec Veltěže na Lounsku vyhlásí veřejnou sbírku jako pomoc romské rodině, které vyhořela v pátek část domu

19.5.2020 15:02
Obec Veltěže na Lounsku vyhlásí veřejnou sbírku jako pomoc pro romskou rodinu, které vyhořela v pátek 15. 5. 2020 velká část domu. Obec na sbírkový účet vloží počáteční vklad 5 tisíc korun. Uvedla to v rozhovoru pro romskou internetovou televizi ROMEA TV starostka obce Věra Posledníková.

Jan Cina

Herec Jan Cina kvůli romskému příjmení narazil při hledání bydlení. „Byl to šok,” říká

19.5.2020 13:25
Jan Cina je dvaatřicetiletý populární český herec. Jeho otec je Rom, rodina z části pochází z východního Slovenska. Přestože on sám říká, že se svým romstvím nikdy neměl problém - zejména proto, že to na něm není na první pohled poznat - setkal se nedávno s tím, čemu v Česku čelí řada Romů. Při hledání bydlení se ho totiž realitní makléř na základě jeho příjmení zeptal, zda není Rom a dodal, že by s tím mohli mít majitelé problém.

Obyvatelé ubytovny v ulici Klíšská. (FOTO: ROMEA TV)

Romská rodina z ústecké ubytovny uspěla u Nejvyššího správního soudu, spor se po dvou letech vrací před krajský soud

19.5.2020 11:15
Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil rozsudek Krajského soudu v Ústí nad Labem, na který se v létě 2018 obrátila jedna z romských rodin vystěhovaných z ústecké ubytovny, která byla uzavřena po vyhlášení tzv. "bezdoplatkové zóny" na území města Ústí nad Labem. Žalobou namířenou proti městu rodina namítala, že došlo k nezákonnému zásahu do jejich práv, a rovněž požádala soud o zrušení opatření, kterým byla "bezdoplatková zóna" vyhlášena. Krajský soud žalobu odmítl, Nejvyšší správní soud nyní rozhodl, že to bylo nezákonné.

www.iROZHLAS.cz