Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

To nejlepší z romské muziky - Gypsy Garden 2

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

Když se mi poprvé do ruky dostalo dvojalbum s titulem Gypsy Garden 2 vydané firmou Lola´s World, říkal jsem si, že jde opět o jeden narychlo upečený kompilát třetiřadých kapel především z Balkánu. Kromě již zmíněného názvu tento dojem vyvolal i velmi kýčovitý obal, na němž je rádoby romanticky ztvárněna romská dívka na koni.

Jenže i v tomto případě se potvrdilo, že člověk nemá dát na první dojem, ten bývá často zcela mylný. Již po letmém pohledu na výběr kapel, které vám na dvou cd nabídnou celkem 37 skladeb a bezmála dvě hodiny muziky, jsem tušil, jak hluboce jsem se mýlil.


Hned první skladba je stejně dobrá jako překvapující. Turecká popová hvězda Tarkan zde zpívá píseň Vazgecemem, která není instrumentálně okázala, naopak je téměř minimalistická, vše je podřízeno nostalgii, s níž Tarkan tuto píseň zpívá.


Vysoko nasazenou laťku s přehledem udrží i Ferenc Snétberger trio se skladbou Pavá. Kapelu založil maďarský kytarista Ferenc Snétberger, dalšími členy jsou Anild Andersen, basová legenda z Norska, a italský bubeník Paolo Vinaccia. Bohužel se zcela nepochopitelně nedovíme z bukletu jméno hostující zpěvačky, která píseň maďarsky zpívá. Píseň je nostalgická, díky využitým prvkům olašské pěvecké techniky a jazzové kytary vzniká jedinečný a překvapivě působivý výsledek. Tato píseň patří mezi mé nejoblíbenější.


Další etno hvězdou hrající na tomto dvojalbu je Toni Kitanovski cherkezi orchestra. Toni Kitanovski je známý makedonský kytarista a skladatel, který v písni Šeherezád umně míchá elektronické zvuky s balkánskou lidovou muzikou, skvělým nápadem bylo použití příčné fl étny, která nepatří mezi typické balkánské nástroje.
Jednou z hvězd první velikosti je bezesporu Boban Markovič, jenž se se svým dechovým orchestrem představuje na cd s písní Ajde, ajde Fato. Píseň je v nepravidelném 7/8 – pro Balkán typickém taktu, kompletní instrumentaci obstarávají dechy, zpěv pak Jelena Markovič.


Dalším zajímavým hudebním uskupením je Tziganiada, která ve své písni Motiv Balkanic díky spolupráci s věhlasným Dj Zlickem kombinuje elektroniku a lidovou hudbu moldavských a rumunských Romů, proto jsou „lead“ nástroji harmonika a housle.


Jedním z vrcholů celé desky je pro mě píseň jedenáctičlenné chorvatské kapely Cubismo, hrající převážně latino jazz a salsu. Na desce představují svoji unikátní úpravu romské hymny Djelem djelem. V neskutečně citlivé a sympatické aranži v rytmu salsy předvádí svůj pěvecký um v současnosti asi nejlepší romský zpěvák Balkánu Šajram Bajramovič. Z krásné předehry v rytmu salsy vás ani ve snu nenapadne, že půjde právě o Djelem, djelem. Celá píseň má krásnou instrumentaci, na neskutečné hlasové improvizace Bajramoviče reaguje trubka, výsledek je opravdu impozantní, všem doporučuji poslech.


Z melancholie vás poté vytrhne na evropské etnoscéně již plně etablovaná maďarská skupina Ternipe. Ta ve své „Pe mande i chrti“ předvádí všechny přednosti olašské lidové muziky. Píseň je poctivě zahraná a oproti olašským zvyklostem má bohatší instrumentaci, to potvrzuje i hra akordeonu, jenž nepatří mezi typické olašské nástroje, přesto v této písni výborně „funguje“.
Na tomto kompilátu máme i své „želízko v ohni“. Královéhradecká skupina Terne čhave hraje jeden z hitů Věry Bílé Sako rati v překvapivě nezvyklé aranži. Zaujala mě basová linka a výborný zpěv, jenž je u této kapely již tradicí. „Mladí kluci“ se rozhodně mezi ostatními etno hvězdami z celého světa neztratili.
Dalším příjemným překvapením je určitě srbská kapela Kal, jež v písni Duj, duj (která nemá nic společného s naší známou lidovkou) spojila krásnou basovou linku a vynikající tradiční zpěv bratří Rističů s moderním soundem, který tvoří „urban“ beaty, ty dodávají skladbě potřebný tep.


Poslední skupinou, kterou z kapel hrajících na tomto dvojalbu zmíním, je Amsterdam Klezmer Band. Toto skvělé a instrumentálně virtuózní hudební uskupení spojilo ve skladbě Sadagora Hot Dub síly se známým Dj Shantelem. Ten umně namíchal v ideálních poměrech klezmer hudbu s prvky romské a balkánské hudby. Výsledek je skvělý.
Bohužel do této recenze se mi již nevejdou další skvělé kapely, například Dela dap, Gogol Bordello či Fanfáre Ciocarlia. Takže vám nezbývá nic jiného, než si toto cd koupit a udělat si svůj vlastní úsudek. Určitě nebudete zklamaní.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon