Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Ultrapravicová nacionalistická Chorvatská strana práva pořádá nenávistnou konferenci

11. dubna 2012
Čtení na 1 minutu

Mezinárodní nacionalistickou konferenci chtějí v pátek v Záhřebu uspořádat pravicové kruhy v Chorvatsku. Konferenci má provázet také shromáždění na podporu chorvatských generálů odsouzených tribunálem v Haagu za válečné zločiny. Ultrapravicová nacionalistická Chorvatská strana práva oznámila, že na konferenci byly pozvány ultrapravicové a jim příbuzné strany z Maďarska, Bulharska, Německa, Rakouska, Francie a belgického Vlámska.

Mezi účastníky by mělo být z Maďarska Mládežnické hnutí 64 žup, které si dělá územní nároky na Rumunsko, Slovensko, Srbsko a dokonce i Chorvatsko. Po konferenci bude následovat pochod na znak podpory chorvatských generálů odsouzených u Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti, kterých se dopustili za válečných konfliktů v bývalé Jugoslávii (1991-1995).

Chorvatský prezident Ivo Josipović plánované akce kritizoval a řekl, že účastníci propagují programy obsahující nenávist. Místní nevládní organizace Občanská iniciativa označila program za fašistickou akci a vyzvala k uspořádání protiakce v sobotu v Záhřebu.

Členové Chorvatské strany práva dnes položili věnce k hrobu rodičů fašistického předáka Anteho Paveliče u příležitosti 71. výročí vyhlášení Nezávislého státu Chorvatsko. Tento stát vyhlásili ustašovci v roce 1941. V jeho čele stál Pavelić, jehož loutková vláda genocidou zaměřenou na Srby, Židy a Romy připravila o život milion lidí. Mnozí byli umučeni v nechvalně známém koncentračním táboře Jasenovac.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon