Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

V Brně pomáhají policii při práci s Romy asistenti

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

V Brně se od loňského podzimu podle policejního ředitele Jaroslava Vaňka podstatně zlepšily kontakty mezi romskou menšinou a policií. Pátým měsícem totiž brněnské policejní ředitelství využívá především pro preventivní práci s Romy dvě asistentky z romského střediska Drom. V nejbližší době by se měl počet těchto pracovníků zdvojnásobit.

“Bariéra, která tady mezi námi byla, padla. Doufáme, že vztahy s Romy se nám podaří ještě zlepšit,” uvedl Vaněk. Romští asistenti, kteří pomáhají policii, začali v Brně pracovat po vzoru Ostravy a Chebu, kde jejich kolegové působí již léta.

Úkolem asistentů není podle Vaňka upozorňovat kriminalisty na trestnou činnost páchanou Romy. Asistenti by jim měli pomoci s problémy týkajícími se trestné činnosti. Jejich prací je hlavně prevence, popřípadě zprostředkování styku s policií v kauzách, v nichž mohou Romové figurovat jako oběti trestných činů.

Romové jsou podle pracovníků Dromu spíše zvyklí na komunikaci postavené na osobních vztazích. K asistentům, které budou dobře znát, by měli mít více důvěry než k anonymním policistům. Policisté upozorňují na to, že o mnohých trestných činech proti Romům se nedovídají, neboť romská komunita je uzavřená. Podle odborníků tak nepotrestány zůstávají například případy lichvy.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon