Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

V Dobré Vodě vznikla z bývalého sklepa posilovna

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Romové z Dobré Vody u Toužimi začali tento měsíc využívat posilovnu, kterou si ve spolupráci s občanským sdružením Český západ vybudovali v jednom ze sklepů panelového domu, kde žijí. S nápadem na vznik posilovny přišli dobrovodští muži a chlapci, kterým dosud možnost podobného sportovního vyžití v Dobré Vodě chyběla.

Malou posilovnu v přízemí panelového domu může najednou využívat až šest osob. Muži zde ocení zvláště multifunkční posilovací stroj a sadu činek. Převážně ženám je pak určena malá posilovací lavice na posilování břišního svalstva a sada dámských činek. Každý, kdo se rozhodne posilovnu využívat, musí respektovat její provozní řád. V něm se můžeme dočíst, že se v posilovně například nesmí jíst, děti zde mohou cvičit jen pod dohledem dospělých nebo že musí být dodržována otevírací doba. „Na těchto pravidlech se dohodli sami členové komunity, kteří společně prodiskutovali i způsob vyřizování případných stížností,” říká Mgr. Jana Kosová, výkonná ředitelka občanského sdružení Český západ.

Na začátku měl Český západ jen posilovací stroj, který dostal od občanského sdružení Ledovec, ale chyběly vhodné prostory pro jeho umístění. Myšlenka zřízení posilovny začala být reálná až ve chvíli, kdy se jeden z nájemníků panelového domu rozhodl pro tento účel uvolnit svůj sklep. Muži z komunity pak začali ve volných chvílích a o víkendech prostory rekonstruovat. „Tady se ukázalo, jak místní Romové dokážou s trochou podpory své nápady dovést k úspěšné realizaci. To, že někdo poskytl prostory, jiní přispěli svou prací a další na sebe vzali zodpovědnost za předávání klíčů nebo údržbu inventáře, ukázalo, že zde lidé umí komunikovat a dělat něco pro druhé,” hodnotí spolupráci Romů z Dobré Vody Mgr. Jana Kosová. O využívání posilovny je zatím takový zájem, že bylo nutné zavést pořadník, kam se zájemci o cvičení zapisují. Potřebné finanční prostředky na vybavení posilovny poskytla Nadace ČEZ.

Občanské sdružení Český západ působí v romské komunitě v Dobré Vodě u Toužimi od roku 2002. Místním obyvatelům mimo jiné nabízí nebo zprostředkovává práci, pořádá vzdělávací a rekvalifikační programy, organizuje volnočasové aktivity pro děti i dospělé, zajišťuje individuální doučování dětí nebo poskytuje sociální služby. Mezi největší úspěchy sdružení bezesporu patří snížení nezaměstnanosti. V roce 2007 pracovalo v Dobré Vodě 60 % obyvatel místní převážně romské komunity.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon