Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

V kapli ve Smiřicích vystoupí Cigánski diabli a Svěcený

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Koncert houslisty Jaroslava Svěceného a slovenského orchestru Cigánski diabli bude 21. dubna na letošním 8. ročníku festivalu Smiřické svátky hudby premiérovým vystoupením tohoto projektu. Spojení klasiky s romskou hudbou zároveň zdůrazní vstřícnost festivalu i k jiným hudebním žánrům. Festival se uskuteční od 16. do 25. dubna ve Smiřicích u Hradce Králové v zámecké kapli Zjevení Páně. Novinářům to dnes řekl spolupořadatel festivalu Svěcený.

S kapelou Cigánski diabli, s níž se mimo jiné představí i na letních multižánrových festivalech Sázavafest a Benátská noc i na festivalu klasické hudby Tóny Chodovské tvrze, již Svěcený absolvoval první zkoušky. “Stačit cimbalistovi Šarközimu a jeho muzikantům je docela maso,” uvedl Svěcený. Dodal, že z hudebníků z kapely Cigánski diabli mu “spadla brada”, protože jsou díky svému klasickému vzdělání na špičkové úrovni. Společný program označil jako koláž romské a klasické muziky.

“Mají neskutečnou kreativitu, už jsem viděl hodně, ale něco takového ještě ne,” chválil Svěcený své spoluhráče.

Letošní ročník festivalu, který otevřou instrumentální koncerty Antonia Vivaldiho a Johanna Sebastiana Bacha pro dva až čtyři sólové nástroje a komorní orchestr, nabídne 13 vystoupení. Rozpočet festivalu se podle smiřického starosty Luboše Tuzara postupně zvyšoval na letošních 1,6 milionu korun. Ceny vstupenek se budou pohybovat od 350 do 450 korun. Část koncertů je již vyprodána. Loni bylo vyprodáno všech deset koncertů.

Hrou na housle se při zahajovacím koncertu představí Svěcený, jeho dcera Julie, Dana Vlachová a Martin Kos. Dále vystoupí hráč na violoncello Petr Nouzovský a komorní orchestr Virtuosi Pragenses. Na úvodní vystoupení naváže 17. dubna první ze tří varhanních koncertů. Smiřické barokní varhany z roku 1763 rozezní na třech koncertech vynikající čeští interpreti – Irena Chřibková, varhanice baziliky sv. Jakuba v Praze, profesor Pražské konzervatoře a AMU Josef Popelka a diecézní organolog Václav Uhlíř.

Unikátní zámecká kaple Zjevení Páně ve Smiřicích, jejíž autorství se přisuzuje Kryštofu Dienzenhoferovi, dále nabídne sopranistku Hanu Jonášovou, Ludmilu Vernerovou a mezzosopranistku Martinu Kociánovou. Na festivalu se mimo jiné objeví i klavírista a ředitel Symfonického orchestru Českého rozhlasu Jan Simon, kytarista Lubomír Brabec, cembalistka Monika Knoblochová, harfenistka Kateřina Englichová a flétnistka Žofie Vokálková.

Smiřické svátky hudby charakterizuje spojení klasické hudby s multižánrovými projekty. Vedle orchestru Cigánski diabli se představí i rocková formace Blue Effect s Radimem Hladíkem a ve speciální festivalové dramaturgii Leona Machálková s jejími hosty. Festival poprvé pamatuje i na příznivce jazzu, pro které je připraveno vystoupení formace Najponk Trio.

“Určitě nechceme ve Smiřicích dělat festival populární hudby, ale dělat multižánrové projekty se nám vyplácí, protože se pak setkáváme se stejnými lidmi na koncertech klasické hudby,” řekl ČTK Svěcený.

Součástí festivalu bude také výstava obrazů a grafik výtvarníka Oldřicha Kulhánka. Smiřické svátky hudby jsou tradičně dostaveníčkem výtvarníků. Loni nabídly výstavu malířky Jarmily Králové a sochaře Milana Martiníka.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon