Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

V kinech již běží film Cinka Panna

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Snímek na motivy životního příběhu slovenské romské primášky Cinky Panny právě dorazil do českých kin. Film slovenského režiséra Dušana Rapoše tu měl premiéru 5. 2. 2009.
Zachycuje sedmnáct umělkyniných let života, od narození až po chvíli, kdy se jí naskytla příležitost hrát na císařském dvoře. „Chce být hudebnicí, touží se prosadit, osvobodit se od úlohy poslušné dcery a manželky,“ shrnuje scenárista Slivka hlavní postavu. Podle něj má Cinka Panna Romům připomenout také jejich vlastní kořeny, hrdost a hodnotový systém. Hlavní ženskou roli režisér svěřil šestnáctileté gruzínské herečce Anně Gurji. Anna prý Rapoše přesvědčila svou nezkaženou mladostí, čistotou hereckého projevu, zvláštní krásou, skromností a schopností evokovat v lidech city. „A také tím, jak z kabelky vytáhla kapesník, aby si utřela slzy dojetí, když se dozvěděla, že Cinku bude hrát právě ona,“ podotkl Rapoš. Z dalších hereckých tváří diváci uvidí Zuzanu Krónerovou v roli romské vědmy, Martina Dejdara a další.
Cinka Panna (1911) pocházela ze slovenského Gemeru, z rodu proslulých muzikantů. Rodinné dědictví ve formě hudebního nadání se tedy výrazně promítlo i do Cinky. Její místo na výsluní však ve své době, navíc pro romskou ženu, nebylo automatické. Po vdavkách stanula jako nejlepší houslistka v čele manželovy nově založené kapely, která si získala věhlas v Uhrách, Rumunsku či Polsku. Není proto divu, že svým životem, krásou a výjimečností inspirovala mnohé básníky, prozaiky i dramatiky, kteří její jméno zvěčnili ve své tvorbě. V roce 1983 například uvedlo divadlo v Komárně hru Jókaie Mora Milovaná k smrti.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon