Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Vsetín pečuje o veřejný prostor. Spolu s ním i místní Romové

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Část vsetínských Romů se dnes zapojila do mezinárodní kampaně Ukliďme svět, kdy skupiny dobrovolníků organizují na celém světě úklid svého okolí, parků a cest. Chtějí tím ukázat, že jak mezi většinovou společností, tak mezi Romy jsou rozdíly, které by společnost měla umět vnímat.

“Všichni nejsme zloději, všichni nezneužíváme sociální dávky, všichni se nevyhýbáme práci a ne každý z nás je bordelář nebo krade na hřbitovech. Ano, jsou mezi námi i takoví, stejně jako ve většinové společnosti, ale neházejte nás do jednoho pytle,” vyzval romský pastor křesťanského sboru Živé světlo Ondřej Tulej.

Vsetínští Romové se zaměří na část koryta řeky Rokytenky a břehy Bečvy, sdělila ČTK mluvčí vsetínské radnice Marie Šidlová. Do úklidu se zapojili také pracovníci terénní sociální práce, členové křesťanského sboru Živé světlo, žáci Základní školy Turkmenská, členové a příznivci sdružení Aver dživipen a Romani godži. “Přidat se k nim může kdokoliv bez ohledu na národnost, pohlaví či věk,” doplnila místostarostka Vsetína Květoslava Othová (KDU-ČSL).

Akce je součástí projektu s názvem Lidé s hodnotou perly na sociálním dně, na nějž Vsetín získal finance z Evropského sociálního fondu a ze státního rozpočtu. Jeho cílem je podpořit začleňování vsetínských Romů do společenského dění i na trh práce. Obdobné akce se minulý pátek účastnili i členové občanského sdružení Čačipen v Krásné Lípě.

V minulosti vsetínská radnice tehdy ještě vedená Jiřím Čunkem (KDU-ČSL) vystěhovala z pavlačového domu v centru města desítky převážně romských obyvatel, s nimiž měla problémy při placení nájemného. Část získala ubytování v lokalitě Poschla na okraji města, některé romské rodiny skončily v domech na Jesenicku a Prostějovsku. Postup vyvolal kritiku Romů, ochránců lidských práv, politiků i starostů obcí, kam město Romy vystěhovalo.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon