Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Vsetín vystěhovaným Romům nepomůže

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Vsetínská starostka Květoslava Othová (KDU-ČSL) včera společně s ředitelem Arcidiecézní charity Olomouc Václavem Keprtem navštívila rodiny, které její radnice ještě s Jiřím Čunkem v čele, vystěhovala na Jesenicko. I když Romové čekali, že jim starostka nabídne pomoc, dozvěděli se, že od Vsetína nedostanou nic.„Bylo to tu hodně bouřlivé. Žádnou finanční pomoc rodiny čekat nemohou, Vsetín přislíbil jen metodickou formu pomoci. Aby někdo rodinám radil, kde mají umístit zásuvku, to snad nemohou myslet vážně,“ netajil rozhořčení jednatel občanského sdružení Roma Vidnava Václav Zástěra, který novým obyvatelům Jesenicka pomáhá.

Domy, ve kterých Romové žijí, mají narušenou statiku, ve Staré Červené Vodě jsou bez vody, ve Vlčicích se do domu vyplavuje odpad ze septiku, ve Vidnavě probíjí elektřina. Závad je však mnohem víc a jejich odstranění vyžaduje statisíce korun, které rodiny nemají.

Příjezd představitelů Vsetína si od Olomouckého kraje, romských aktivistů i Romů vysloužil velkou kritiku. Vsetínští totiž přijeli tajně. „Tento způsob jednání mi nepřipadá právě šťastný. Vzhledem k tomu, v jaké situaci na Jesenicku Romy zanechali a co jsme už udělali práce, by bylo minimálně slušností nás o tom informovat,“ řekl vedoucí oddělení sociální pomoci Olomouckého kraje Zbyněk Vočka.
Jakoukoliv další komunikaci se vsetínskou radnicí i charitou sdružení Roma Vidnava po středeční návštěvě odmítá. „Pomoci, kterou měla zajistit vsetínská radnice, se chopíme my. Začneme tím, že ve Staré Červené vodě zařídíme rodině vodu a budeme pokračovat i u dalších dvou rodin, ale postupně,“ dodal Zástěra.

Původně měla kontrola vyjet na Jesenicko v březnu. Vsetínské úředníky zaskočila sněhová kalamity, kvůli které na Jesenicko nedojeli.
„Mým cílem je osobně si zmapovat situaci vystěhovaných Romů. Jestli jim má Charita pomáhat, musím o jejich podmínkách něco vědět, zvlášť když se objevilo tolik protichůdných informací a také pomluv,“ řekl tehdy Keprt. Zdůraznil, že posláním Charity je sice pomoc v nouzi, ale je i mnoho typů nouze, a tedy i mnoho způsobů řešení. Důležité je zvolit správné prostředky.
„V některých případech má přímá finanční pomoc odůvodnění, ale jinak jsem nepřítel toho jen rozdávat peníze a pěstovat v lidech pasivitu. Předpokládám aktivní spolupráci. Ten, komu pomáháme, se musí do řešení zapojit,“ řekl Keprt. Charita se romským projektům věnuje dlouhodobě. Zkušenost s nimi má i starostka Vsetína, která působila jako ředitelka Charity Vsetín.

Tiskovou zprávu, kterou k návštěvě vydalo město Vsetín si můžete přečíst ZDE

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon