Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zápisy varnsdorfských prvňáčků proběhly hladce

09. února 2012
Čtení na 1 minutu

Zápisy varnsdorfských dětí do prvních tříd základních škol se obešly bez komplikací. Ve městě, které loni zasáhly etnické nepokoje, tentokrát rodiče nechali řevnivost za dveřmi. Přesné počty zapsaných dětí budou teprve ředitelé sčítat, problémy nebo konflikty ale nikde nenastaly, řekla ČTK mluvčí města Romana Macová.

Po problémech rodičů nebyla u zápisu dětí ani stopa, i když se na chodbách potkávali Romové s etnickými Čechy. Platilo to i o základní škole na náměstí Edvarda Beneše, před níž se vloni na podzim pravidelně scházely protiromské demonstrace. Stovky místních tehdy společně s pravicovými radikály pochodovaly po městě a hrozily Romům. Teď ve škole vládla idyla, sotva šestiletá holčička s blonďatými copánky skákala na chodbě panáka, namalovaného na podlaze, do toho si ji fotografoval její tatínek. Píše ČTK.

Že by dětem ve škole hrozila šikana od vrstevníků z nepřizpůsobivých rodin, si rodiče nepřipouštějí. "Ono se to tady dost uklidnilo, navíc tohle je celkem bezproblémová škola," řekla maminka šestiletého kluka. Naprostý klid byl i v základní škole, kam chodí děti ze západního sídliště. "Byla jsem se také po školách podívat a nezaznamenali jsme jediný problém," řekla ČTK Macová.

V šestnáctitisícovém městě počty zapsaných prvňáčků v posledních letech stále rostly. V roce 2008 jich bylo 139, loni už 180. Kolik to bude letos, to zatím ředitelé nevědí. Celkové číslo bude městský úřad dávat dohromady v druhé polovině února.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon