Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zemřela Daniela Hivešová-Šilanová

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

V brzkých ranních hodinách 26.8.2008 nás po dlouhé a zákeřné nemoci navždy opustila spisovatelka, pedagožka a dlouholetá šéfredaktorka novin Romano Nevo Ľil Daniela Hivešová – Šilanová.

Narodila se 1. února 1952 v Bratislavě, vystudovala slovenštinu – estetiku na Filozofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě. Svá první díla začala publikovat v Novom slove mladých. Svou tvorbu věnovala také dětem, napsala pohádky Zuzankyne motýle, Chlapec s čajkou, Vtáčatko Koráločka a Zvonček mužíček.

Daniela Hivešová – Šilanová se věnovala i divadlu. Jako dramaturg a scenárista působila v Podtatranském divadle v Spišské Nové Vsi a v profesionálním romském divadle Romathan. Pro romské divadlo vytvořila hry Miesto pre Rómov/ Than perdal o Roma – 1992 a Veľký primáš Baro/ Baro primašis Baro – 1994. Divadlu se věnovala i jako pedagožka na Střední umělecké škole v Košicích.

Od roku 1991 působila ve Sdružení Jekhetane – Spolu, které je vydavatelem novin
Romano Nevo Ľil.

V rámci projektu 1000 žen pro Nobelovu cenu míru byla na toto prestižní ocenění nominovaná v roce 2005 jako jedna ze dvou Slovenek.

Poslední rozloučení se uskuteční 28.srpna 2008 v 11:00 hod v Domě smutku (Moyzesova ulice) na prešovském hřbitově.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon