Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zemřela romská spisovatelka Tera Fabiánová

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Jedna z nejznámějších romských spisovatelek Tera Fabiánová zemřela ve čtvrtek v Praze ve věku 76 let. ČTK to sdělil romista Peter Wagner.

Tera Fabiánová se narodila 15. října 1930 na jižním Slovensku. V roce 1946 se spolu s rodinou přestěhovala do Čech, kde od svých 16 let vykonávala zpočátku nekvalifikované práce, potom se vyučila jeřábnicí v ČKD, kde pracovala až do předčasného odchodu do důchodu.





Portrét Tery Fabiánové

Psát začala v 60. letech, poprvé publikovala na stránkách časopisu Romano ľil (Romský list) – zpravodaje Svazu Cikánů-Romů (1969 až 1973, první romské organizace v Československu). Soubor jejích básní vyšel ve sborníku Romane giľa (Romské písně, 1979). V 60. letech odvysílal Československý rozhlas překlad její prózy Cikánský sen, povídku Čavargoš (Tulák) o dobrodružstvích malého pejska zfilmovala Jana Ševčíková pro Českou televizi. Její báseň Štěstí přichází ke mně byla vystavena v rámci série Poezie pro cestující na plochách pražského metra. V prosinci roku 2006 získala literární cenu Mileny Hübschmannové za celoživotní dílo.

Právě nedávno tragicky zesnulá významná česká romistka Hübschmannová objevila a pomáhala prosadit literární talent Tery Fabiánové. Mezi Romy se Fabiánová proslavila především svými romsky psanými fejetony a básněmi, který se staly inspirací pro další generace romských spisovatelů.

Díky jejím pracím totiž objevili nejen možnost veřejně sdělit své pocity a názory literární formou, ale navíc tak učinit v romském jazyce, který byl v té době ze strany tehdejšího československého státu znevažován a nazírán jako brzda žádané kulturní a společenské asimilace romského společenství. V prózách Fabiánové také zaznívá kritika některých vzorců chování určující řád romského společenství, především pak těch svazujících soužití muže a ženy.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon