Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Žhářský útok na Romy v osadě Bedřiška bude soud řešit v listopadu

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Letošní žhářský útok na dům Romů v ostravské osadě Bedřiška začne ostravský krajský soud projednávat v listopadu. ČTK to potvrdila dozorující státní zástupkyně Brigita Bilíková. Před soudem stane žena a její nezletilý syn, sousedé napadených Romů. Oba čelí obžalobě z pokusu o vraždu. Ženě hrozí v případě prokázání viny až doživotí, mladíkovi pět až deset let vězení.

“Hlavní líčení je nařízeno na 9. až 11. listopadu. S ohledem na věk obžalovaného, kterému ještě nebylo 18 let, bude projednávání neveřejné. Pro veřejnost bude zpřístupněno pouze vyhlášení rozsudku,” řekla ČTK mluvčí ostravského krajského soudu Barbora Plchotová.

Motivem žhářského útoku byly dlouhodobé sousedské vztahy. “Rasový motiv se nám dosud nepodařilo prokázat a předpokládám, že do budoucna ani nepodaří,” uvedla už dříve státní zástupkyně. Policie má dostatek důkazů, aby byl čin kvalifikován jako pokus vraždy, doplnila s tím, že obvinění si byli vědomi možných následků svého jednání.

Žháři na domek v kolonii zaútočili v noci na neděli 14. března. Zápalnou láhev s hořlavinou prohodili oknem do dětského pokoje, kde spala třináctiletá dívka. Láhev se nerozbila, a chemikálie, éter, tak nezačala hořet. Od knotu se jen vznítil kousek koberce. Ten dívka, kterou probudilo řinčení skla, stihla uhasit.

Senát Krajského soudu v Ostravě v těchto dnech dokončil projednávání jiného žhářského útoku na Romy. Za zapálení domku ve Vítkově na Opavsku ve středu udělil výjimečné tresty. Tři mladí neonacisti – Ivo Müller, Jaromír Lukeš a David Vaculík – stráví ve vězení 22 let. Čtvrtý útočník Václav Cojocaru pak o dva roky méně.

Podle soudu se u vítkovské kauzy na rozdíl od události v ostravské osadě podařilo rasový motiv prokázat. Žháři na domek zaútočili loni v dubnu. Do oken tři z nich hodili zápalné láhve. Při následném požáru byli zraněni tři lidé. Nejvážněji tehdy ani ne dvouletá Natálie. Utrpěla rozsáhlé popáleniny druhého a třetího stupně na 80 procentech těla. Policie útočníky dopadla loni v srpnu. V té době už skupinu nějakou dobu sledovala. Zjišťovala informace o jejich napojení na extremisty.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon