Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Život, hudba, smutek Romů a Sintů v trojici filmů Boba Entropa

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Právě probíhající festival Khamoro je letos zasvěcen Romům a Sintům z Holandska. Pondělní podvečer zahájila trojice dokumentárních filmů režiséra Boba Entropa, který tak podal rozmanitou výpověd o současném životě i minulých křivdách Romů a Sintů žijících v Holandsku. Mozaiku doplní jazzové koncerty The Rosenberg Trio a The Basily Boys (26. a 27.5.) a výstava fotografií Šahina Šišiće s názvem E Romenge – Romové (29.5.).

„Natočit film o hudbě mezi Romy není problém, ovšem dotknout se tématu jako je sexualita, rozvod, nakládání s mrtvými nebo dokonce válka je takřka nemožné. Trvalo mi roky, než jsem si získal jejich důvěru a mohl jsem položit otázky. Nikdy ve svém životě nemluvili např. o válce, ani se svými dětmi, ani s vnoučaty. Mnozí o ní mluvili poprvé,“ představil Bob Entrop snímek Kousek modrého nebe, v němž jeho aktéři mnohdy poprvé otevřeli tabu, jakým jsou pro mnohé Romy prožitky z války a koncentračních táborů. Spolu s ním proběhla projekce dokumentů Jiný život a Bolest romské hudby.

Filmový blok zahájilo dopolední promítání snímku
Jiný život
(2007) v kině Aero, které bylo určeno zejména školám. Dokument o každodenním životě Romů a Sintů z Holandska navštívily více než dvě stovky diváků. Zavedl do několika rodin Sintů, žijících převážně v mobilních příbytcích na vyhrazených stanovištích, představil jejich životní styl, hodnoty a přání.

V podvečerních hodinách se diváci opět sešli v žižkovském kině, aby zde zhlédli další z Entropových dokumentů, Bolest romské hudby (2007). V portrétu houslisty Nella Weise Miranda režisér přibližuje osud vynikajícího muzikanta, který v důsledku vrozené poruchy míchy ovládá své housle jen za pomoci dvou a půl prstů. Navzdory zjevnému handicapu pokračuje v muzikantském řemesle, kterému se tradičně věnovala i jeho rodina. Entropova kamera zavádí na nejrůznější představení, festivaly i do restaurací, která Mirandovi skýtají možnost dělit se o svou hudbu s širokým publikem. Film vypovídá o vášni k hudbě, utrpení a usilovné práci, ale i o smyslu pro humor a o nových začátcích.

Jako poslední z trojice snímků byl promítnut film Kousek modrého nebe (2007). Linku dokumentu tvoří cesta necelé dvacítky holandských Romů a Sintů do polské Osvětimi, kde chtějí uctít památku svých zemřelých příbuzných a všech obětí vyhlazovacího tábora. Cestou autobusem, i v prostřizích ze svých domovů, vzpomíná čtrnáct mužů a žen na druhou světovou válku. Před divákem se tak otevírá historie jednotlivých rodin, od zprvu nenápadně vypadajících deportací, přes konkrétní momenty z osvětimského tábora, až po poválečné osudy a každodenní, osobní vyrovnávání se s tímto neustále přítomným traumatem.

Dny holandských Romů se konají ve spolupráci s Ambasádou Nizozemského království v Praze. Jejich cílem je představit bohatý kulturní program zaměřený na kulturu a umění Romů z této evropské země.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon