Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Bengas, Botošová a romská pohádka: V Praze pokračují oslavy Mezinárodního dne Romů

05. dubna 2024
Čtení na 1 minutu
Houslistka, primáška a hudební aranžérka Barbora Botošová 23. listopadu 2023 během křestu jejího nové alba Roshambo (FOTO: Ivan Štelmák)
Houslistka, primáška a hudební aranžérka Barbora Botošová 23. listopadu 2023 během křestu jejího nové alba Roshambo (FOTO: Ivan Štelmák)
Oslavy Mezinárodního dne Romů, které pořádá Ara Art, pokračují v pátek 5. dubna bohatým programem pro malé i velké. V kulturním centru Vozovna na Žižkově se v 10:30 uskuteční divadelní pohádka Pal e marikl’i, která je zatím poslední inscenací Divadelní skupiny Ara Art. Odpoledne zahrají legendární Bengas a večer Barbora Botošová.

Pohádka Pal e marikl’i kombinuje tři tradiční romské vyprávěnky charakteristické pro romskou slovesnost. “Tvůrčím záměrem bylo mimo jiné představit dětem rozdíl mezi tradiční romskou a tradiční českou pohádkou. Ty romské totiž nikdy nebyly určeny jenom dětem – nejen vypravěči, ale často i  posluchači byli dospělí. A tak se v nich objevují vedle klasických pohádkových motivů a nadpřirozených prvků také současná prostředí, či postavy z reálného života,” uvedl pro zpravodajský server Romea.cz režisér David Tišer.

Na jevišti diváci uvidí Michala Žoltáka a Nicolase Ference. Po pohádce je pak pro děti připravena ještě kreativní dílna. Vstup na celý program v KC Vozovna je zdarma.

Páteční program oslav mezinárodního dne Romů pak pokračuje koncertem kapely Bengas, který začne v 17 hodin taktéž v prostorách kulturního centra Vozovna. Ten zakončí žižkovskou část pátečního programu, který ale bude ještě pokračovat.

Ve Slovenském dome v Soukenické ulici v Praze začne v 19.30 koncert Barbory Botošové, proslulé slovenské houslistky, primášky a skladatelky. Vstupenky v ceně 150 a 200 korun budou k dispozici na místě, nebo v online předprodeji.

Jubilejní 10. ročník oslav Mezinárodního dne Romů, který v Praze pořádá organizace Ara Art, nabídne bohatý program i v sobotu a v neděli. Vyvrcholí pak slavnostním galakoncertem v pondělí 8. dubna. Mediálním partnerem pražských oslav Mezinárodního dne Romů je zpravodajský server Romea.cz.

ARCHIVNÍ VIDEO

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon