Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Dokument LETY se bude zdarma promítat 13. května na internetu. Po něm bude živě streamovaná beseda s tvůrci

08. května 2021
Čtení na 1 minutu

Ve čtvrtek 13. května od 20:00 bude v online kině Moje kino live kina Aera zdarma ke zhlédnutí dokumentární film LETY z produkce ROMEA TV. Bezprostředně po jeho skončení bude následovat živě streamovaná beseda s jeho tvůrci, do které se na facebookové stránce organizace ROMEA budou moci zapojit diváci se svými otázkami.

PROJEKCE FILMU LETY

Projekce filmu se uskuteční v den, ve který se tradičně koná pietní akt na místě pohřebiště obětí romského koncentračního tábora v blízkosti obce Lety u Písku, letos zrušený z důvodu protiepidemiologických opatření.

Hodinový snímek LETY Františka Bikára, Violy Tokárové a Renaty Berkyové z roku 2019 zachycuje dvacet let snah mnoha aktérů o odstranění vepřína z místa koncentračního tábora i přetrvávající debatu o historii tohoto místa.

Dokument kombinuje investigativní pátrání po nevyjasněných skutečnostech, které ovlivnily okolnosti odkupu, výpovědi pamětníků a dobové záběry z archivu ROMEA TV, České televize a archivu Amerického památníku holokaustu s rozhovory s přímými aktéry kauzy, jako je Čeněk Růžička, Fedor Gál, Vladimír Mlynář, Markus Pape, mirovický starosta Adolf Vondrášek, Petr Uhl, archeolog Pavel Vařeka, Daniel Herman a další.

Dokumentární film LETY získal ocenění filmového festivalu AKE DIKHEA? – zvláštní uznání uměleckého ředitele festivalu Hamze Bytyciho.

Projekci filmu LETY bude možné 13. května od 20:00 zhlédnout zde.

Do sálu, který bude zpřístupněn od 19:30, se lze připojit zadáním hesla dokumentlety.

Po filmu bude probíhat online beseda s tvůrkyněmi filmu Violou Tokárovou a Renatou Berkyovou za moderace Anny Štičkové, výzkumnice Pražského fóra pro romské dějiny, začne ihned po skončení projekce, tedy krátce po 21:00. Do debaty přispěje i Čeněk Růžička, hlavní představitel dokumentu a předseda Výboru pro odškodnění romského holocaustu v ČR, který letskou pietu tradičně pořádá.

TRAILER

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon