Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Herec Zdeněk Godla si zahraje v anticiganistické filmové sérii Tomáše Magnuska Bastardi

20. listopadu 2020
Čtení na 3 minuty

Herec Zdeněk Godla podepsal smlouvu na hlavní roli v pokračování filmové série Tomáše Magnuska Bastardi. Jde o nechvalně známý filmový cyklus, v němž jsou ti špatní Romové a bílí kvůli nim trpí. Zločinci jsou romské děti a jejich oběťmi děti bílé. Učitel počínání “těch zlých” řeší násilím na nich – vraždou, pochopitelně z bezmoci, jak vyplývá z velmi primitivně pojatého scénáře.

Čtvrtý díl Bastardů bude mít dle tvůrců nejblíže k prvnímu filmu z roku 2010, slibují také více komediální ladění, i když převažující typ humoru prý bude „spíše drsnější až sarkastický“. Ústřední dvojici sehrají právě Godla a Magnusek. „Jsem moc rád, že Zdeněk roli přijal. V malém seriálu Škola mého života, který jsme točili, jsem si ověřil, že je připravený, férový, pozorný,“ říká na Godlovu adresu jeho spoluhráč, režisér a autor scénáře Magnusek pro iDnes.cz.

„S Tomášem jsme si skvěle sedli a rozumíme si. Dává herci prostor, což je důležité! Na nic si nehraje, a ještě je s ním i velká legrace,“ těší se i Godla na projekt, který se do kin chystá na zimu 2021.

Magnusek odmítá, že by jeho filmy byly rasistické. Tvrdí, že s romskou komunitou má dodnes velmi přátelské vztahy, a s úsměvem vzkazuje, že dokonce i jeho manželka má napůl romský původ.

Filmový kritik Kamil Fila to však vidí jinak. Již v první reakci na Magnuskovu sérii v roce 2012 napsal v časopise Respekt článek s názvem Třetí bastardi už se nebojí být otevřeně rasističtí. Krom jiného zde píše:

“Bastardi skutečně vyhlížejí především jako dílo někoho, kdo už sám nechce být ponižován a chce převést hněv či opovržení okolí na někoho jiného. A dokonce nám nabízí řešení – problémy sprovodit ze světa násilím. Opět přichází na řadu podpásový, ale v jistém ohledu spásný argument: V Magnuskově případě přece nikdo pořádně nevěří, že by byl schopen jakéhokoli náročnějšího fyzického úkonu, čili ani nikomu nestojí za námahu, aby ho žaloval za šíření nenávisti vůči jedné skupině obyvatelstva, protože jeho proti-cikánská propaganda je nevěrohodná… Spokojené publikum Bastardů si dodává bojovně odvahy „pojďme vyšistit Česko od cikánů“ a posměváčci naopak říkají „ten Magnusek stejně zůstane jen buchtík, co neudělá ani jeden klik, tak na co si to hraje“.

Ani jeden z těchto postojů není fér, protože si hledá snadnou oběť. Nicméně jednu pozitivní zprávu o stále rostoucích nenávistných náladách ve společnosti nám Bastardi poskytují. Stejně jako zcela otevřené extremistické politické strany, tak i filmoví tvůrci, kteří posilují latentní rasismus ve společnosti, jsou všichni jen lůzři, kteří vlastně neumějí základní řemeslo.”

Tehdejší recenze Markéty Rajotové na Romea.cz  se zabývá i rasismem  v diskusích o Bastardech, který plyne z rasismu filmového:

“Tvůrci se urputně brání obviněním z rasistického vyznění filmu a z rasistických názorů; jejich argumenty jsou však chabé; to, že Magnusek učil na zvláštní škole a jeho žena je údajně poloviční Romka coby důkaz absence rasistického – či přesněji anticiganistického – uvažování nestačí. Nejlépe se o tom přesvědčíme za pomoci biblického „po ovoci poznáte je“: množství a obsah anticiganisticky zaměřených příspěvků v diskusích k filmu je zarážející; nechybí ani návrhy na plošnou likvidaci celého etnika (s mnoha souhlasnými názory). Na serveru youtube.com je nejpopulárnější scéna z filmu ta, kde se učiteli Majerovi podaří zesměšnit romského otce.”

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon