Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Měsíčník Host: Kniha Slunce zapadá už ráno posouvá zažitý pohled na romskou tvorbu

20. března 2015
Čtení na 2 minuty

Literární měsíčník Host představil recenzi souboru povídek Slunce zapadá už ráno, který autorky spolu s editorkou Karolínou Ryvolovou představily na předávání cen Roma Spirit 2014.

Host se zaměřil na dosavadní spisovatelské zkušenosti autorek Ireny Eliášové, Jany Hejkrlíkové, Ivety Kokyové a Evy Danišové, jejichž témata označuje za „ženská“, jelikož se ve svých dílech věnují problematice partnerských a rodinných vztahů, obměnou generací, postavením romské ženy v komunitě a mimo ni či vzpomínkám na dětství. Dále rozebírá povídky jednotlivých autorek.

Prozaička Irena Eliášová, která ve svých literárních dílech často čerpá z příběhů lidí okolo sebe, pomocí nichž se snaží změnit postoj většinové populace vůči Romům, se ve své povídce Není co dát jíst dětem věnuje tématu romské rodiny a jejích tradic.

Jana Hejkrlíková, jež se kromě psaní věnuje také zpěvu a organizování festivalu Příbramský huntík, se v povídce Má inkoustová léta vrací do dětských let v době socialismu.

Příběh Ivety Kokyové s názvem Rodina je jen jedna rovněž vypráví o romské rodině a tragikomické postavě babičky jako nositelky rodové paměti.

Povídka Evy Danišové, sociální pracovnice a překladatelky do romštiny, nesoucí název Mít někoho svého, pak ukazuje příběh hlavní hrdinky v podobě rozvedené sociální pracovnice, jež je zcela novým typem hlavní postavy na poli romské tvorby a kterou s Romy spojuje její klientka Aranka.

Recenze se zaměřuje také na jazyk užitý v povídkách, přičemž dvě z nich jsou v knize uvedené v původním romském znění s českým překladem. Host kladně hodnotí zejména autenticitu díla a fakt, že na rozdíl od nostalgické romské tvorby „přináší tento výběr přímočaře realistickou prózu, která posouvá zažitý pohled na romskou tvorbu jako na naivní vyprávění o ‚onom čase‘”.

Irena Eliášová — Jana Hejkrlíková — Iveta Kokyová — Eva Danišová: Slunce zapadá už ráno. Sborník současné ženské romské prózy, edičně připravili Lukáš Houdek a Karolína Ryvolová, Knihovna Václava Havla, Praha 2014

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon