Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

"Romským slavíkem" se v anketě Český slavík stal Jan Bendig. Na záda mu dýchal Jan Cina, třetí skočila skupina Gipsy.cz

26. listopadu 2017
Čtení na 2 minuty

Nejúspěšnějším romským umělcem v letošní anketě Český slavík se stal Jan Bendig, který skončil v kategorii zpěváků na 23. místě. Pomyslného stříbrného romského slavíka pak získal Jan Cina, třetí skončila skupina Gipsy.cz. Z romských zpěvaček byla nejúspěšnější Monika Bagárová. Slavnostní večer proběhl v sobotu 25. 11. 2017  v Hudebním divadle Karlín v Praze.

“Romský slavík” Jan Bendig získal celkem 1 975 bodů a poskočil z loˇ%nského 66. místa na letošní 23. “Děkuji všem kdo zahlasoval! Moc si toho vážím Těším se na příští rok. Plánuji velký věci,” uvedl k výsledkům ankety na svém facebookovém profilu Jan Bendig, který se stal v České republice populární v roce 2009, kdy se přihlásil do pěvecké soutěže Česko Slovenská SuperStar televizí Nova a Markíza, kde zaujal nejen svým talentem, ale i přirozeným a bezprostředním projevem. Postoupil až do 7. finálového kola a umístil se tak na 4. místě.

V anketě bodoval i herec a zpěvák Jan Cina, který skončil v kategorii zpěváci na 39. místě se ziskem 1 160 bodů a zaznamenal tak skok oproti minulému roku, kdy skončil na 87. místě. Cina se do povědomí dostal už jako dětský herec, když si v roce 2002 zahrál ve filmu Smradi. Účinkoval v televizních pořadech a seriálech, na divadelních prknech i v dabingu. Působí i jako moderátor. V roce 2016 účinkoval v druhé řadě populární televizní show Tvoje tvář má známý hlas, kterou vysílá televize Nova.

Pomyslnou bronzovou medaili si odnáší skupiny Gipsy.cz, která získala 435 bodů a skončila ve své kategorii na 46 místě stejně jako loni. Její frontmam Radek Banga, který se minulý rok ohradil proti xenofobní kapele Ortel, skončil v kategorii zpěváci se ziskem 296 bodů na 75. místě.

Z romských umělců se těsně před ním umístila Monika Bagárová, která skončila v kategorii zpěvaček na 40. místě se ziskem 337 bodů. Bagárová bodovala ve slavíkovi již v minulosti. V roce 2011 jako sedmnáctiletá získala cenu Skokan roku.

Absolutním Českým slavíkem se pro letošní rok stala Lucie Bílá. Zvítězila i mezi zpěvačkami, a to podvacáté. V kategorii zpěváků vyhrál tradiční anketu popularity už po dvaačtyřicáté Karel Gott, mezi skupinami si odnesl cenu Kabát, pro něhož je to celkově dvanáctá trofej. Mimořádnou cenu Slavíka pro výjimečnou osobnost dnes z rukou Karla Gotta převzala Marta Kubišová, která nedávno ukončila kariéru. Zpěvačka, u níž si veřejnost kromě zpěvu cení i její postoje v době komunistického režimu, si vysloužila od svých kolegů ovace vestoje. Ceremoniál předávání slavíků ukončila legendární Modlitbou pro Martu.

Stejně jako minulý rok získala ocenění i xenofobní skupina Ortel. Podle pořadatelů však její fanoušci porušili pravidla soutěže.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon