Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Silnější než včera, skladba Tomáše Kača je symbolem českého předsednictví v Radě EU. V premiéře zazní dnes na zahajovacím koncertu

08. července 2022
Čtení na 3 minuty
Tomáš Kačo (FOTO: Zdeňka Hanáková)

Zahajovací koncert českého předsednictví v Radě Evropské unie se uskuteční v pátek 8. července 2022 v pražském Rudolfinu. V průběhu slavnostního večera vystoupí Tomáš Kačo s PKF – Prague Philharmonia pod taktovkou Jana Kučery. Zazní například skladba Zrození od Jana Kučery, hymna České republiky či hymna Evropské unie. Svoji světovou premiéru zde zažije i jedinečná autorská skladba Tomáše Kača s názvem Stronger than Yesterday, připravena speciálně pro české předsednictví v Radě Evropské unie.

Exkluzivně připravený program koncertu k historicky druhému českému předsednictví v Radě Evropské unie odráží českou identitu, ukazuje hudební tradice i v moderním pojetí a hrdě představuje současnou českou tvorbu, jež vyjadřuje národní i evropské sebevědomí. Jedinečná dramaturgie slavnostního večera staví k sobě tradici a současnost a propojuje klasickou hudbu s jinými žánry: s hudbou populární, jazzovou nebo také s českým folklórem.

Tomáš Kačo je fenomenální klavírista a hudebník. Na klavír se zpočátku učil hrát sám a jeho oblíbený citát, že „nejsilnější zbraní je vůle“ ho provedl přes všechny překážky i hranice. Za nimi totiž kromě jiného vystudoval prestižní univerzitu Berklee a v roce 2018 vyprodal slavnou Carnegie Hall. Ve stejném roce mu také vyšlo první CD s názvem My Home. Kromě nezlomné vůle mezi Tomášovy devizy patří především nesporná originalita: mix klasické, romské a jazzové hudby je dnes už jeho nezaměnitelnou značkou. 

Zazní klasická díla v podobě hudby Antonína Dvořáka, v popředí jsou díla soudobých hudebníků. Uslyšíme kompozici Zrození od Jana Kučery a očekávaným momentem večera bude premiérové uvedení skladby Stronger than Yesterday od Tomáše Kača, kterou umělec napsal přímo pro tuto příležitost. Koncert symbolicky uzavře orchestrální provedení Modlitby pro Martu, která plní roli hymny svobody.

Příznačným prvkem skladby Stronger than Yesterday je citace písně Ach synku, synku – tedy oblíbené písně prezidenta Tomáše G. Masaryka. “Je to sjednocení dvou světů – toho klasického, který má svůj řád a pravidla, a svobodného, který mi umožňuje na některých místech volně improvizovat na danou harmonii,” uvedl ke vztahu sólisty a ansámblu v této skladbě Tomáš Kačo.

Název skladby se dá přitom chápat různě, jedním z významů je odkaz na osobní boje každého z nás.

“Také se to však dá aplikovat například na naši zemi či celou EU, která si teď prochází velkou zkouškou. Pevně věřím, že pokud problémy překonáme, budeme silnější než včera,” řekl Tomáš Kačo. “Hudba má sílu spojovat národy, ale také léčit, připomenout lidem, že mají srdce, a dovoluje jim zapomenout na dennodenní rutinu – mohou se tak na chvíli otevřít, nadechnout a vnímat srdcem,” dodal autor.

“Jsem rád, že je Česká republika po mnoha letech znovu hrdou a respektovanou zemí, která ví, co chce, kam směřuje a která je pro mnohé inspirací. A věřím, že předsednictví zvládneme se ctí. „Stronger than Yesterday“ je proto nejenom název skladby, kterou v premiéře uslyšíte, ale také cíl našeho úsilí. Věřím, že na konci tohoto roku bude silnější nejen Evropská unie, ale také Česká republika,” uvedl předseda vlády ČR Petr Fiala.

Přímý přenos zahajovacího koncertu zajistí Česká televize prostřednictvím kanálu ČT art.

ARCHIVNÍ VIDEO

Program večera

Antonín Dvořák

  • Můj domov, předehra, op.62, B.125a
  • Slovanský tanec č.4 F dur–Tempo diminuetto (sousedská), op. 46, B. 83

Jan Kučera

  • Zrození

Tomáš Kačo

  • Sólová improvizace na lidovou píseň Široký, hluboký a autorskou skladbu Hope
  • Stronger than Yesterday – světová premiéra

Jindřich Brabec/Petr Rada (orchestrace Jan Kučera)

  • Modlitba pro Martu
Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon