Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ROMEA TV

Vojtěch Lavička pro ROMEA TV: Khamoro je fenomén evropské úrovně a je dělaný společně s Romy

23. května 2023
Čtení na 3 minuty
ROMEA TV přináší rozhovor s Vojtěchem Lavičkou o 25. ročníku mezinárodního festivalu Khamoro, který se koná od 28. května do 3. června v Praze. Festival je největší přehlídkou romské kultury v Evropě a nabízí nejen koncerty, ale i konference, výstavy, divadlo a další akce. V rozhovoru se dozvíte o historii, programu a zajímavostech festivalu, který je mediálně podporován zpravodajským serverem Romea.cz a ROMEA TV

Jarmila Balážová se Vojtěcha Lavičky, který zodpovídá za propagaci akce, pořádané organizací Slovo 21 společně se Studio Production Saga, ptá kromě jiného na historii festivalu, důvody vzniku. Na to, jak se postupně rozrůstal, proč vedle koncertů tradiční a jazzové hudby romských muzikantských špiček nabízí i konference, výstavy, happeningy, akce v ulicích Prahy a pochopitelně na to, co zajímavého letošní ročník návštěvníkům nabídne.

„Pro mě je vlastně vedle toho, že tam zahrála spousta skvělých kapel, nejzajímavější, že s Khamorem rostou další generace lidí. Ti, kteří stáli na počátku, dnes pořádají vlastní akce. Třeba David Tišer z AraArt, Michal Miko z RomanoNet a řada dalších. Manželé Silajdžičovi se od začátku rozhodli, že cokoliv budou dělat, budou dělat s Romy, takže kdokoliv v tu chvíli byl zajímavý, přišlo jim, že má potenciál, tak ho vtáhli.  Právě proto jsme se tam všichni potkávali. Všichni, co jsme něco dělali. A taky tam účinkovali všichni významní hudebníci, zpěváci, tanečníci… z Čech, ale i zahraničí. Tohle je za mě to nejdůležitější, že táhne lidi a že Khamoro je fenomén, který se i v těžkých finančních časech uskutečnil kolikrát více než z peněz, srdcem,“ říká kromě jiného Vojtěch Lavička.

V rozhovoru zazněla i vzpomínka Jeleny Silajdžič, spoluzakladatelky festivalu, na důvody jeho vzniku a události, které ho provázely na začátku.?

“Z naší strany to byla tenkrát reakce na to, co se nám nelíbilo v České republice a sice chování vůči romské menšině. Začali jsme bez podpory státu, města Prahy, kohokoliv. Vůbec jsme netušili, jaké reakce společnosti i samotných Romů festival přinese. A vzhledem k tomu, že reakce byly pozitivní, tak bylo jasný, že je potřeba. Nedělali jsme a neděláme takovouto akci jen my. Existovala řada významných festivalů i kulturních akcí,” řekla v rozhovoru Jelena Silajdžič. “Minimálně dvakrát za těch 25 jsme chtěli skončit, že už to nejde udržet. A pak se ale staly události, které rozhodly o tom, že musíme pokračovat. Tak třeba, když jsme z Chomutova přivezli osmdesát seniorů a oni nám pak řekli, že poprvé cítí hrdost, že jsou Romové,” líčí dojatě Jelena Silajdžič.

V rozhovoru se Jarmila Balážová ptá na nejzajímavější účinkující, ale také na to, kdo z význačných umělců českých festival navštívil nebo na něm vystoupil. Vojtěch Lavička jmenoval například Karla Gotta, který jednou nečekaně dorazil, ale také Vojtěcha Dyka, Ondřeje Brzobohatého a další.

Řada jmen unikátních, převážně romských umělců a zvučných jmen kapel, je vedle pozvání na letošní ročník zmíněna i v článku, který již dříve zveřejnil zpravodajský server Romea.cz.

Vedle hudebních vystoupení nabídlo Khamoro také řadu výstav, konferencí, happeningů, divadelních představení, atd., ne jinak tomu bude letos.

“Jelena to vzala vlastně jako angažovaný festival. Akci, která má přinášet a diskutovat i společenská témata a nelakovat věci narůžovo. Netvrdit jen, máme skvělou muziku, tanec, umění, zatancujeme si a pak budeme v sociálně vyloučených lokalitách umírat. Nechtěla schovávat negativní aktuální témata a proto je začleňuje, například v rámci konferencí. Stejně jako letos, kam přijede řada romských intelektuálů, včetně úžasného Iana Francise Hancocka, lingvisty, autora několika knih, který přednáší na Texaské univerzitě v Austinu,” odpovídá Jarmile Balážové v rámci rozhovoru Vojtěch Lavička a dál se spolu věnují detailněji i program letošního ročníku, včetně venkovních akcí na Václavském náměstí a jinde.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon